Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Gündeme Dair Konuştu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Gündeme Dair Konuştu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın G-20 Zirvesi de dahil olmak üzere gündemi değerlendirdi.


Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın yaptığı ikili görüşmelerde 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ'yü anlattığını söyleyen Kalın, görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirtti.
 
Kalın, Suriye'de yaşanan gelişmeler ve Fırat Kalkanı operasyonu için ise şunları söyledi:
 
Fırat Kalkanı operasyonu başarılı bir şekilde devam ediyor. DAİŞ mensupları sınırlarımızdan temizlendi. ABD ve Rusya devlet başkanı bunu takdirle izlediklerini ifade etti. Sınırlarımızın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda tam mutabakat olduğunu gördük. O sınıra şimdi derinlik kazandırmak gerekiyor. ÖSO şu aşamada aşağı inerek asayiş yaratmaya çalışıyor.
 
Cumhrubaşkanı, iki liderle ayrılırken Halep konusunu tekrar görüştü. Şam ve Türkiye üzerinden insani koridor önerisi var. Yakında Halep'te bir anlaşma olabilir.YPG konusunda hala ABD ile uzlaşma yok. YPG'nin çekildiğini bizim kaynaklar doğrulmalı. Bir terör koridoru oluşmasına izin vermeyiz. 
 
Musul'un DAİŞ'ten temizlenmesi için Irak'ın hazırlığı var. Derinlik konusu DAİŞ'in geri gelmemesi için önemli. 
 
YPG Fırat'ın batısına geçerse meşru hedef olur. PYD-YPG terör örgütüdür. 
 
Esad'ın geleceği de bu denklem içinde önemli. Putin de harekata destek veriyor. Halep için anlaşma konusunda birlikte çalışacağız. 
 
BM'de bu konuları gündeme getireceğiz.  
 
G-20 zirvesinin genel bir değerlendirmesinde Türkiye nasıl gitti nasıl döndü Çin’den?
 
11’ncisi yapılan liderler zirvesiydi bu. Hakikatten hem zirvenin ana başlıkları ve sonuç bildirgesi itibariyle hem de ikili temaslara fırsat vermesi anlamında çok başarılı bir zirve oldu. Çinlileri de tebrik ederim çok güzel bir organizasyon yaptılar. G20’nin hep i,ki gündemi olur birisi global ekonomik konular diğeri de gündemdeki sıcak siyasi konular. Global ekonomik gündemle ilgili epey konu ve başlık ele alındı. Onlardan birisi de bizim geçen sene Antalya zirvesinde gündeme  aldığımız kapsayıcılık meselesi. Yani dünya ekonomisinin küçük aktörlerinin de bu süreçlere dahil edilmesi. Aslında zengin ülkelerle onlar kadar şanslı ve zengin olmayan ülkeler arasındaki bu uçurumun nasıl asgariye indirileceği konusuydu. Bu konuda dünyanın alması gereken çok büyük bir mesafe var. Biz her platformda bu koynu gündeme getiriyoruz. Bu G20 gündeminin dışında Türkiye biliyorsunuz en az gelişmiş ülkeler sekretaryasını da üstlenmiş durumda. Birleşmiş Milletler çatısı altında yürüyen bir çalışma bu. Orada 60 küsur tane ülke var. Oradaki sayısı mümkün olduğunca azaltmaya çalışıyoruz. Orada bu gündeme geldi. Dolayısıyla ekonomi gündemi itibariyle önemli bir zirveydi.
 
Bu arada Çin’in büyüyen ekonomi trendleri de dolaylı olarak ele alındı. Çin biliyorsunuz ikinci sıraya yerleşti. Bunun hem küresel ekonomiye hem Asya bölgesine ciddi yansımaları var. Siyasi gündemle ilgili olarak terörle mücadele, mülteciler sorunu bunlar öne çıkan iki başlıktı. Bu manada da Antalya zirvesinin bir devamı mahiyetindeydi. Bu vesileyle hem sayın cumhurbaşkanı hem diğer liderler özellikle son oturumda etraflı bir şekilde ele aldılar. Bizim açımızdan bir diğer önemli konu bir çok ikili temas oldu. ABD, Rusya, Almanya, Hindistan, AB, Çin, Güney Afrika ve diğer ülkelerle. Onlar çok verimli oldu. Ama hem G20’nin ana oturumlarında hem de ikili görüşmelerde sayın cumhurbaşkanımız hem 15 Temmuz darbe girişimini anlattı, hem de FETÖ’yü anlattı. Küresel çapta sonuçları olan bir terör örgütü haline geldiğini etraflı bir şekilde anlattı.
 
AB İLE DÖRTLÜ ZİRVE
 
Vizesiz geçiş ve Geri Kabul eş zamanlı uygulanmalı.Schengen vizesi Türk vatandaşının hakkı. 
 
GÜLEN'İN İADESİ
 
Hukuki bir süreç var buna itirazımız yok. Dosyalar ABD ile etraflıca konuşulacak. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.