Cumhurbaşkanlığı'ndan son dakika açıklaması: Alınan tedbirlerle iyiye doğru gidiş başladı

Cumhurbaşkanlığı'ndan son dakika açıklaması: Alınan tedbirlerle iyiye doğru gidiş başladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Alınan tedbirlerle iyiye doğru gidiş başladı. Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir. Fakat kendisine yönelik saldırı olduğunda da buna tepkisiz kalması beklenemez" diye konuştu.

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Almanya Başbakanı Merkel, yarın da Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüşeceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşeceğini söyleyen Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

'Bu dalgalanmanın Türk ekonomisinin bünyesiyle bir ilgisi yoktur. Büyük oranda bir ekonomik savaş çerçevesinde özellikle Türk Lirası'nı yıpratmaya yönelik adımların atıldığını gördük. Alınan tedbirlerle iyiye doğru gidiş başladı. İyiye doğru gidişin dün itibariyle başladığını görüyoruz. Türk ekonomisinin temelleri sağlamdır. Şu anda dünyada en güçlü bankacılık sistemine sahip olan ülkelerden birisi Türkiye'dir. Türkiye kimseyle bir ekonomik savaştan yana değildir. Fakat kendisine yönelik saldırı olduğunda da buna tepkisiz kalması beklenemez. Kurlardaki durum tedbirlerin netice verdiğini gösteriyor.


Trump yönetiminin iç siyasi sıkışıklıktan kaynaklanan refleksle dışarıda bir takım krizler çıkardığını biliyoruz. Bu anlamda Türkiye ne ilk ne de son ülke. Bunun Amerikan çıkarlarına da zarar verdiği ortadadır. Dün akşamdan beri döviz kurlarından olumlu gelişme alınan önlemlerin netice verdiğini göstermektedir.  İlgili bütün kurumlarımızın bundan sonra da uygulayacağı tedbirlerle Türk ekonomisindeki bu normalleşmenin daha da güçleneceğini öngörüyoruz.  Cumhurbaşkanı bugün Merkel ile yarın da Macron ile telefonda görüşecek.

İŞSİZLİK RAKAMLARI

Özellikle 15 yaş üstü ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik oranında yüzde 10'ların altında, yüzde 9,7 gibi bir hedef tutturulmuş durumda. Bu, ekonominin de istihdam noktasında olumlu bir seyirde ilerlemekte olduğunu teyit etmektedir. 2018 yılında terör örgütüne katılım 61 kişiyle sınırlı kalmıştır ve bu 30 yılın en düşük rakamıdır.

ABD İLE F-35 GERGİNLİĞİ

Sayın Trump'ın imzaladığı (F-35 kararı) bu madde büyük bir paketin için yer alan bir madde. Şu anda bir somut karşılığı yok. Türkiye F-35'lerin sadece müşterisi değil o projenin ortağıdır. Türkiye bunun ortaklarından birisidir. İş eğer böyle bir noktaya giderse Türkiye hukuk yollarına başvurur. Umarız iş bu noktaya gelmez. Türkiye'ye dönük bu tür tehditlerle mesafe alınamayacağını herkesin bilmesi gerekir.

ABD'NİN ELEKTRONİK ÜRÜNLERİNE BOYKOT

Amerikan elektronik ürünlerine boykot çağrısını bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Vatandaşlarımız da gayet olumlu milli ve yerli bir tepki göstermişlerdir. Bu sorunların bir an önce çözülmesi beklentimizdir.''
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.