D vitamini eksikliğini gideriyor!

D vitamini eksikliğini gideriyor!

Çok fazla tüketmiyoruz ama bu faydalarını öğrendikten sonra hep yemek isteyeceksiniz...

Diyetinize  yeterli miktarda vitamin ve mineral eklemenin yolu, renkli meyve ve sebzeleri çeşitlendirmektir. Birçok durumda, renkten yoksun bir gıda da gerekli besin maddelerinden yoksundur, ancak genellikle beyaz olan yenilebilir mantarlar tam tersini ispatlamaktadır.

Tam, işlenmemiş gıdaların, mantar gibi tüketiminin artması, obezite , diyabet ve kalp hastalıkları riskini azalttığı bilinmektedir. Mantarın türlerine göre de faydaları bulunmaktadır. Mantarın faydalarını merak ediyorsanız haberimizin detaylarını okumaya devam edin…

Kanseri önler, D vitamini ihtiyacını karşılar 

Mantarlar, havuç, domates, yeşil ve kırmızıbiber, kabak , yeşil fasulye, kabak ve diğer bütün gıdalar gibi antioksidanlar açısından yüksektir.  Antioksidanlar, potansiyel olarak kansere yol açan bir kişinin vücut hücrelerine zarar verebilecek bir tür kimyasal olan serbest radikallerden kurtulan kimyasallardır. 

Selenyum, birçok meyve ve sebzede bulunmayan fakat mantarlarda bulunan bir mineraldir. Karaciğer enzim fonksiyonunda rol oynar ve vücuttaki bazı kansere neden olan bileşiklerin detoksifiye edilmesine yardımcı olur. Ek olarak, selenyum iltihaplanmayı önler ve aynı zamanda tümör büyüme oranlarını azaltır.

Mantarda yer alan bol miktarda D vitamini hücre büyüme döngüsünün düzenlenmesine katkıda kanser hücrelerinin büyümesini inhibe ettiği gösterilmiştir. Taze kesilmiş mantarları güneşe yerleştirmek vitamin D içeriğini önemli ölçüde arttırır . Böylece DNA içinde mutasyon kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyerek, DNA sentezi ve onarımında önemli bir rol oynar.

Diyabet riskini azaltır 

Yapaılan araştırmalar, yüksek lifli gıdalarla beslenen kişilerin düşük kan şekeri seviyesine sahip olduğunu göstermiştir. Mantarlarda da lif miktarı yüksektir. Bir tabak  ızgara portabella mantarı ve bir tabak tavada kızartılmış shiitake mantarı her ikisi de yaklaşık 3 gram lif sağlamaya yardımcı olur. Lif ayrıca sindirim sistemine yarar sağlar ve kalp hastalığı ve metabolik sendrom riskini azaltır.

Kalp hastalıklarını engeller 

Mantarlarda yer alan lif, potasyum ve C vitamini içeriği kardiyovasküler sağlığa da katkıda bulunur. Potasyum ve sodyum, tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur. Potasyum ve düşük sodyum içeren mantarlar kan basıncını düşürmeye ve yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur .

Kilo vermeye yardımcı olur 

Yapılan çalışmalar, mantarların düşük kalorili ve besleyici bir gıda olduğu için, et yerine tüketilmesi gereken en uygun gıda olduğunu ortaya çıkarmıştır.  Haftada birkaç kez mantar yemek, sağlıklı bir vücut ağırlığı, daha az bel çevresi ve daha iyi genel sağlık ile bağlantılıdır.

D vitamini kaynağı 

D vitamini en sağlıklı şekilde güneş ışığından elde edilir. Ancak bazı mantar türleri de D vitamini ihtiyacını karşılamaktadır.  D vitamini eksikliği birçok insan için ciddi bir problemdir ve kalp hastalığından depresyona kadar her şeyle bağlantılıdır.İstiridye mantarı tüketerek D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.