Dabık Köyü ve Soran beldesi ele geçirildi

Dabık Köyü ve Soran beldesi ele geçirildi

ÖSO, DEAŞ’ın kontrolündeki Dabık Köyü ve Soran beldesini ele geçirdi. Sıradaki hedef ise, El Bab olacak…

 

Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu ile desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, DEAŞ terör örgütü açısından sembolik öneme sahip Dabık Köyü ile Halep'e bağlı Soran Beldesi'ni ele geçirdi. Dün sabah saatlerinde Dabık ve Soran'ın yerleşim merkezlerine girerek bölgeyi DEAŞ'ten tamamen temizleyen ÖSO, örgütün Rakka'dan sonra Suriye'deki ikinci büyük kalesi olarak bilinen El Bab kentine en yakın cepheye ulaşmış oldu. ÖSO'nun, Dabık'tan sonraki hedefi El Bab, Suriye krizinin çözümü için Türkiye'nin önerdiği çözüm planında yer alan "Uçuşa yasak güvenli bölge" projesinin, Güney sınırını oluşturuyor.

TSK İMHA ETTİ, ÖSO TEMİZLEDİ

DEAŞ'in Dabık'ta yenilgiye uğraması, terör örgütünün ‘Dabık’ adlı yayın organı ve elebaşı Ebubekir Bağdadi tarafından dillendirilen bir efsanenin çökmesine de neden oldu. DEAŞ, "Dabık'ta Müslüman olmadığına inandığı güçlerle yapacağı savaşı kazanacağını ve bu gelişmenin kıyametin başlangıcı olacağını" ileri sürüyordu. ÖSO'nun Dabık ve Soran'ı DEAŞ unsurlarından temizlemesinde, TSK'nın Fırtına Kalkanı operasyonu kapsamında verdiği destek önemli rol oynadı.

Sistemler imha edildi

Özellikle Dabık ve Arşak bölgelerindeki DAEŞ mevzilerini hedef alan hava operasyonlarında, terör örgütünün çok önemli iki savunma mevziisi, üç komuta kontrol mevzii ve örgütün kendi arasında haberleşmesini sağlayan anten sistemi imha edildi. TSK'nın bu saldırılarında çok sayıda DEAŞ mensubu da öldürüldü.

Bombalar imha edildi

TSK unsurlarının hava saldırısı ve sınır hattında yapılan topçu atışlarıyla ağır darbe yiyen DEAŞ, ağır kayıplar vererek El Bab yönüne doğru çekildiler. ÖSO, DEAŞ'in tuzakladığı bomba düzeneklerini etkisiz hale getirdi. Dabık'ın, DAEŞ'ten kurtarılmasıyla Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında harekâtın El Bab yönünde devam edeceğini bildirildi.

Lozan projesi için önemli

Cerablus, Çobanbeyli, Aktarin, Soran ve Dabık'ın DEAŞ'ten temizlenmesi, Türkiye'nin başından beri savunduğu ve son olarak Lozan'da yapılan 'Suriye Krizinin Çözümü' toplantısında dile getirdiği, 'Uçuşa yasak güvenli bölge' projesi açısından büyük önem taşıyor.

RAKKA’YA ÇEKİLİYORLAR

DEAŞ unsurlarının, El Bab'ı hedef alacak yeni bir harekâta karşı Rakka yönüne çekilmeye başladığı öğrenildi. DEAŞ'ın Rakka'dan sonraki "ikinci kalesi" olarak bilinen El Bab'a yönelik harekat, Suriye'nin geleceği açısından stratejik önem taşıyor. El Bab'ın temizlenmesi ile Türkiye sınırından 45 km derinlikteki bölge ÖSO'nun kontrolüne geçecek.

PYK bölgeyi boşaltmalı

Böylece, Türkiye'nin önerdiği ‘Uçuşa yasak güvenli bölge’ formülünün güney sınırına ulaşılacak. Ayrıca, halen Menbiç'te az sayıda da olsa varolan PYD'nin, ABD'nin verdiği taahhüt kapsamında bu bölgeyi boşaltarak Fırat'ın doğusuna çekilmesi gerekiyor.

Türkiye'nin önerdiği olacak

Harekat tamamlandığında, Suriye krizinin başladığı ilk günden bu yana Türkiye'nin önerdiği, 45 km derinlik 95 kilometre genişlikte yaklaşık 5 bin kilometrekarelik alan, uçuşa yasak güvenli bölgeyi oluşturacak. Bu derinlik, Türkiye-Suriye sınır hattında konuşlu TSK'nın Fırtına obüslerinin 50 km'lik menzili içinde kalıyor. Güvenli Bölge'nin uygulamaya girmesinin ardından, koalisyona ait uçaklar dışında bölgede uçuş yapılamayacak.

Dabık efsanesi çöktü

ÖSO'nun Dabık'ı ele geçirmesi, bazı Hadisleri çarpıtarak Dabık'la ilgili bir efsaneler üreten DEAŞ terör örgütünü büyük hayal kırıklığına uğrattı. DEAŞ terör örgütünün 'Dabık' adlı yayın organı ve elebaşı Ebubekir Bağdadi, bölgede savaşan ÖSO kuvvetlerini "Müslüman olmayan güçler" olarak tanımlıyor. Bağdadi bu tanımdan yola çıkarak, "DEAŞ, Dabık'ta Müslüman olmayan güçlerle yapacağı savaşı kazanacak, bu gelişme kıyametin de başlangıcı olacak" açıklaması yapmıştı.

ÖSO ile rejim güçlerinin karşılaşma riski

TSK'nın desteğiyle Dabık ve Soran'ın kontrolünü ele geçiren ÖSO güçlerinin yeni hedefi, önce El Bab yakınlarındaki köyler, ardından da El Bab kent merkezi olacak. Bu kapsamda, operasyon hazırlıklarının sürdürüldüğü bildirildi. Olası risklerin başında ise ÖSO ile rejim güçlerinin karşı karşıya gelmesi yer alıyor. Rusya'nın destek verdiği rejim güçlerinin en güçlü cephelerinden biri de, Halep-El Bab sınırında yer alıyor. Halep'in kuzey sınırındaki bölgede konuşlanan rejim güçlerinin, El Bab'ın DEAŞ'tan temizlenmesi halinde, ÖSO ile karşı karşıya kalacağı ifade ediliyor.

Sultan selim de tarih yazmıştı

Kuzey Suriye'deki Dabık bölgesi, Osmanlı tarihi açısından da önemli. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, 24 Ağustos 1516'da Memlük Sultanlığı ordularını Mercidabık'ta yenerek, Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarının Suriye ve Filistin'e kadar genişlemesini sağlamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.