Daha eşit bir dünya için; Turuncu Dernek

Daha eşit bir dünya için; Turuncu Dernek

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin liderliğinde, toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyete dayalı şiddet ile ilgili çalışmalar yürütmek üzere Turuncu Dernek kuruldu.

Turuncu Dernek’in basın lansmanında konuşan Turuncu Dernek Başkanı Işınsu Kestelli, derneğin amacını  “Turuncu Dernek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınlar ile çocuklar başta olmak üzere mülteciler, LGBTİ bireyler ve toplumdaki dezavantajlı grupların sosyoekonomik statülerinin gelişmesi için çalışmalar ve projeler yürütecek” şeklinde açıkladı. 

Işınsu Kestelli “Aslında, şimdiye kadar kadına karşı şiddetin, daha geniş anlamda da azınlıkların ve dezavantajlı grupların rengi MOR’du. Ancak geçtiğimiz yıllarda, Birleşmiş Milletler, şiddetten arınmış, iyimser ve mutlu bir geleceği temsil ettiği için TURUNCU’yu toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve şiddetle mücadelenin rengi olarak benimsedi. Biz de buradan yola çıkarak, Turuncu’yu derneğimizin adı olarak belirledik. Turuncu Dernek’in logosu için kuş sembolünü kullanmamızın nedeni ise kuşların özgürlüğü simgelemesi… Kuşlardan da 'humming bird'ü yani sinekkuşunu kullanmamızın sebebi de sinekkuşunun dayanıklılığı ve azmidir. Logomuzdaki 6 kanat, başta kadınlar olmak üzere toplumumuzdaki çocuk, mülteci, LGBTİ, engelli bireyler ve azınlıkların yer aldığı dezavantajlı grupları simgeliyor” dedi. 

Işınsu Kestelli, Turuncu Dernek’in çalışma alanlarını ise şu şekilde açıkladı: 

“Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadınlar... Eşitliğin sağlanamadığı ve cinsiyete dayalı şiddetin yaygın olduğu toplumlar, toplumsal ruh sağlıkları yara almış toplumlardır ve yasal düzenlemeler ve politikalar ile önlemler alınsa da iyileşmeleri yıllar sürer. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bir kadın sorunu değildir, toplumun her kesimini ilgilendiren ve olumsuz yönde etkileyen evrensel bir sorundur. Bu sorun toplumun tüm kesimlerinin kesiminin katkısı olmadan çözülemez.

Çocuklar, çocuk evliliklerinin, çalışmak zorunda bırakılmanın, iş kazalarının, cinsel tacizin ve istismarın ve toplumların en büyük tabularından biri olan ensestin de mağdurları…  2018’in ilk 10 ayında 62 “çocuk işçi” iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Resmi rakamlara göre, son 18 ayda hastanelerde kayıt altına alınan "hamile çocuk" sayısı 21 bin 957. Girls not Brides’ın raporuna göre, ülkemizde 18 yaşından küçük kız çocuklarının yüzde 15’i evli.

LGBTİ Bireyler: Toplumsal mutsuzluğun en büyük nedeninin farkında olarak veya olmadan yaptığımız ayrımcılık ve önyargılarımız olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden kutuplaşıyoruz, yalnızlaşıyoruz, mutsuzlaşıyoruz. Türkiye’de LGBTİ bireyler, özellikle gençler arasında intihar eğiliminin çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bunun en önemli nedeni de sosyal dışlanma…

Mülteciler: Ülkemizde, resmi rakamlara göre 3,5 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Bu nüfusun yüzde 60’ını çocuklar ve kadınlar oluşturuyor. Maalesef, kendilerinden bağımsız olarak üretilen politikaların sonucu olan savaşa taraf olmamayı seçen ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan bu insanlar, özellikle sosyal medyada yayılan ve nefret söylemi içeren kampanyalar nedeniyle birçok sosyoekonomik sorunun günah keçisi olarak yaftalanıyor...”

Eğer hep birlikte ve hemen bir şey yapılmazsa, sorunların daha büyük boyutlara ulaşacağına dikkati çeken Işınsu Kestelli, Turuncu Dernek’in bu sorunlara değinecek ve toplumda dezavantajlı olarak nitelendirilen grupların sosyoekonomik statülerini iyileştirecek çalışmalar yapacağını vurguladı. 

Turuncu Dernek, Birleşmiş Milletler tarafından toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele günleri olarak belirlenen 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında, açık çağrı yaparak herkesi İzmir’i Turuncuya Boya kampanyasına destek olmaya davet edecek.

Yine, bu aktivizm günlerine denk gelen, 1 Aralık 2018 Cumartesi günü toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınlar, çocuklar, mülteciler ilgili yaptığı çalışmalarla öne çıkan isimlerden eşitlik, şiddet, taciz, pedofili, ensest, erkeklik, mülteci sorunları konularında konuşmaların yer alacağı “Turuncu Konuşmalar” etkinliğini gerçekleştirilecek... Dernek, 1 Aralık “Turuncu Konuşmalar” etkinliğine katılım ve diğer tüm faaliyetleri hakkındaki gelişmeleri, derneğin sosyal medya hesaplarından düzenli olarak kamuoyu ile paylaşacak.

Turuncu Dernek
Adres: Akdeniz Mah. Cumhuriyet Bul. No: 109/78 K: 7 Konak-İzmir
Telefon: +90-232 484 58 63
E.mail: turuncudernek@gmail.com
Instagram: @turuncudernek 
Facebook: @turuncudernek
Twitter: @dernekturuncu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.