Daha önceden bilinmeyen eski primat türleri tespit edildi

Daha önceden bilinmeyen eski primat türleri tespit edildi

Austin'deki Texas Üniversitesi'nden antropologlar, daha önce bilim adamları tarafından bilinmeyen üç yeni fosil primat türünü tanımladılar. Tüm yeni primatlar, güney California'nın yemyeşil tropik ormanlarla dolu olduğu zamanlarda yaşıyorlardı.

1930'lardan beri San Diego ilçesindeki Friars Formasyonu'nu oluşturan kumtaşı ve kiltaşlarıdan sayısız primat fosili ortaya çıkarıldı. Paleontolog Stephen Walsh ve San Diego Doğa Tarihi Müzesi'nden (SDNHM) gelen saha çalışanları, San Diego bölgesinden büyük bir fosil primat koleksiyonu oluşturdu. Ancak Walsh bu örnekleri 2007'de ölümünden önce açıklayamadı.

On yıl sonra, UT Austin lisans öğrencisi Amy Atwater ve antropoloji profesörü Chris Kirk, 42 ila 46 milyon yıl önce yaşamış, 3 primat türünü adlandırıp tanımladı. Araştırmacılar bu yeni türlere Ekwiiyemakius walshi , Gunnelltarsius randalli ve Brontomomys cerutti adını verdiler.

Bu bulgular, Friars Formasyonu'nda temsil edilen bilinen primatların sayısını ikiye katlıyr. Bu dönemin bilinen omomin primatlarının toplam sayısını ise 15'ten 18'e çıkarıyor.

Araştırmacılar ilk bulguların ardından fosil primatların dişlerini de inceledi. Buradan, primatların 113 ila 729 gram ağırlığında ve büyük bir olasılıkla primat alt-Omomyinae'yi içeren bir soyu tükenmiş türler grubuyla ilişkili olduğunu ortaya çıktı.

Kirk, "Dişler bize evrimsel tarih hakkında çok şey anlatabilir ve bize tükenmiş bir primatın büyüklüğü ve diyetini iyi bir şekilde verebilir. Enamel vücuttaki en sert dokudur. Sonuç olarak dişlerin fosil kayıtlarında saklanma olasılığı daha yüksek." dedi.

Üç yeni türün en küçüğü olan Ekwiiyemakius walshi'nin, 113 ile 125 gram arasında bir büyüklükte olduğu tahmin ediliyor. Gunnelltarsius randalli primatı, günümüz yağlı kuyruklu cüce lemurları ile neredeyse aynı büyüklükte; 275 ila 303 gram arasında olduğu tahmin ediliyor. Brontomomis cerutti ise diğer omomyoid’lere göre daha büyük; 719 ila 796 gram ağırlığa sahip.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.