DAHİ RESSAM IVAN MARCHUK FOLKART GALLERY’DE

DAHİ RESSAM IVAN MARCHUK FOLKART GALLERY’DE

“Yaşayan 100 Büyük Dahi” arasında gösterilen Ukraynalı ressam Ivan Marchuk’un eserleri, 9 Mart-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında Folkart Gallery’de sergilenecek.

Folkart Gallery, İngiliz The Daily Telegraph Gazetesi tarafından "Yaşayan 100 Büyük Dahi" arasında gösterilen Ukraynalı ressam Ivan Marchuk'u konuk ediyor. 


Türkiye’de bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı sergide yer alacak eserler, Folkart Gallery’de 9 Mart-20 Mayıs 2018 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşacak. Ukrayna Büyükelçiliği işbirliğinde, Proje Direktörlüğünü Fahri Özdemir’in, küratörlüğünü ise Coşar Kulaksız’ın üstlendiği “Düşsel Detaylar” isimli sergide 65 eser yer alacak. 
Folkart Gallery’nin 12. sergisi olan “Düşsel Detaylar” bugüne kadar Türkiye’de açılan en kapsamlı Ivan Marchuk sergisi olacak. Sergi için Türkçe, İngilizce ve Ukraynaca olmak üzere 3 dilde, 340 sayfalık bir albüm hazırlandı. 
katalog-1-10-1.jpg

DÜŞSEL DETAYLAR 
 

Ünlü sanatçı Ivan Marchuk’un Sovyetler Birliği zamanında ürettiği eserler, dönemin hakim gücüne karşı cüretkâr, fiziksel görünümleri bakımından sembolik ancak felsefi derin antik görüntülerle bezenmiş olarak tarif ediliyor. Sergi Marchuk’un Lviv Uygulamalı Sanatlar Enstitüsü’ndeki yıllarından başlayıp, ‘‘Dünyamın Sesi’’ dediği çalışmalarından ve olgunluk döneminde ortaya çıkardığı ‘‘Ruhumun Sesi’’ dediği çalışmalarına kadar farklı dönemde üretilen eserlerini kapsıyor. 


Bizzat kendisinin isimlendirdiği ve öncülüğünü yaptığı “Pliontanizm” (örgücülük / dokumacılık) tarzının en ince detaylarına kadar görülebileceği sergide, yağlı boya tablolar sergilenecek. Ivan Marchuk’un hayatının düşsel detayları Folkart Gallery’de sergilenecek. 
 

HAYALDEN GERÇEĞE
 

Folkart Gallery Koordinatörü Fahri Özdemir, “Folkart Gallery olarak 12. sergimizi açacağız. Bir dünya devini daha burada ağırlayacağız. Bunun için onur duyuyoruz. Yaşayan 100 büyük dahi arasında gösterilen ve yaşayan en büyük ressam kabul edilen 82 yaşında ressam Marchuk’un eserleri, Türkiye’de ilk kez bu kadar kapsamlı bir sergide yer alacak. Marchuk, Sovyetler Birliği döneminde KGB’nin en ağır takibi altında; ödün vermeden, halkının yanında durarak ve sanatına olan bağlılığını hiç yitirmedi. Sanatçılara uygulanan baskıların belki de en ağırını O, yaşadı. Ama dediğim gibi ödün vermedi. Aykırı bir insan. Farklı bakabilen, farklı düşünebilen bir insan. Eserlerini toplumun tüm katmanlarından alan bir insan. Ivan Marchuk’un eserleri başlı başına bir roman, bir şiir. Kendi geleneklerini evrensel boyutlara taşımış ve günümüz süreçlerini de eserlerine uygulamış bir sanatçı. Folkart Gallery’deki sergiyi gezerken sanatseverler, hayalden gerçeğe çok rahat geçebildiklerini görecekler. Bu O’nu ayıran en önemli özelliklerden biri olsa gerek” diye konuştu.

ivan-marchuk.jpg
IVAN MARCHUK KİMDİR?
 

1936 Ternopol bölgesi Moskalevka köyünde doğan Marchuk, Lviv Uygulamalı Sanatlar Enstitüsü’nden mezun oldu. 1972 yılından itibaren kendi başlattığı ‘‘Pliontanizm / Örgü Örme’’ tekniğiyle eserler üretmeye başladı. 1989 yılında Avustralya’ya göç etti ve 1979'da Moskova'da, 1980'de Kiev'de başlayan sayısız kişisel sergiye ev sahipliği yaptı. Taras Shevchenko'nun şiirlerinden esinlenerek çıkardığı 43 tuval, Kaniv'deki Shevchenko Ulusal Korumasındaki müzede sergilendi. 1989'dan beri Avustralya, Kanada ve New York'ta çeşitli sergiler düzenledi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.