Delilik Etiket Olmaktan Çıktı

Delilik Etiket Olmaktan Çıktı

Daha önceleri psikiyatri uzmanına gitmenin halk arasında delilik olarak görüldüğünü belirten Psikiyatrist Dr. Budayıcıoğlu, artık bu duruma normal gözle bakıldığını söyledi.

"Psikiyatri uzmanına başvuranlar son derece akıllı insanlar" dedi.

Ülkemizde birkaç yıl öncesine kadar psikiyatrik destek almanın delilik tedavisi olarak görüldüğünü, psikolog ve psikiyatri uzmanlarına ise "deli doktoru" gözü ile bakıldığını aktaran Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülseren Budayıcıoğlu, son yıllarda bu algının tamamen değiştiğini ve psikiyatrik destek olmanın son derece normal karşılandığını söyledi. 

Dr. Budayıcıoğlu, Sağlık Bakanlığının son verilerine göre psikolojik sorunu olup doktora başvuranların sayısında 5-6 yıl öncesine göre günümüzde 3 kat artış olduğunu belirterek, "Günümüz insanı artık bu konuda bilinçlenmiş durumda. Bir başka değişle, delilik etiket olmaktan çıktı. Artık psikiyatri kliniklerinde kapıdan akıllı insanlar giriyor" dedi. 

"PSİKOLOJİK DESTEK NORMAL HALE GELDİ"

Psikolojik ya da psikiyatrik destek almanın artık ülkemizde de ‘normal’ kabul edildiğini belirten Dr. Budaycıoğlu, şöyle konuştu: 

"Günümüzde ruhen sağlıklı olmak konusunda bireylerin kendilerini önemsedikleri, psikolojiyi bilim olarak gördükleri bir döneme girdik. Her gün yüzlerce kişinin bireysel destek almak için kliniğe geldiğini ve eskisi gibi ‘delilik etiketi’ korkusu yaşamadan herkesin gönül rahatlığıyla destek aldığını görüyoruz. Sadece büyükşehirler değil, Anadolu’nun birçok bölgesinden her yaştan danışan psikolojik destek almaktan çok memnun."

"GELİŞMİŞ AKLA SAHİP KİŞİLER GELİYOR"

Dr. Gülseren Budayıcıoğlu insanların, sorunlarının farkında olarak iç dünyalarına destek almak için psikiyatriye başvurduklarına değinerek şöyle devam etti: 

"İç dünyaları için destek almaya gelen insanlar farkındalığı yüksek, gelişmiş bir akla sahip kişiler. Problemleri saptayabilmiş, hayatı sorgulayabilen kişiler. Geçmişten getirdiği alışkanlıklar nedeniyle yaşamı daha stresli algılayan bir birey destek aldığı zaman, kendisine yeni bir yol çizebiliyor ve daha olumlu bir yaşama başlayabiliyor. Eskiden insanlar birbirlerine biraz da acıyarak 'Bakırköylük oldun' diyorlardı. Şimdi psikoloğa ya da psikiyatriste giden insanlara hayranlıkla bakılıyor."

MORAL BOZAN OLAYLAR PSİKOLOJİYE YANSIYOR

Ülkemizde ve dünyada moral bozan olayların insanların psikolojisine yansıdığına değinen Dr. Gülseren Budayıcıoğlu,"Dünyada moral bozacak olayların ardı arkası kesilmiyor. Başta güvenlik olmak üzere, en temel yaşamsal ihtiyaçlarında tehdit hisseden insanların kendilerine ve psikolojik dayanıklılıklarına güvenmeye ihtiyaçları var. Psikiyatri insanların bu ihtiyacını karşılıyor. İnsanlar da psikiyatriye güveniyor. Sonuçta herkesin amacı; stres toleransı yüksek, pozitif ilişkiler kurabilen, iç görüsü olan sağlıklı bireylerle birlikte güzel bir dünyada yaşamak" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.