DEÜ, ENDÜSTRİ 4.0 ENSTİTÜSÜ İÇİN KOLLARI SIVADI

DEÜ, ENDÜSTRİ 4.0 ENSTİTÜSÜ İÇİN KOLLARI SIVADI

DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, yaptıkları kurum içi araştırmalar ve anketler neticesinde; bilim insanlarının da görüşlerini alarak Endüstri 4.0 Enstitüsü’nün kurulması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) geleceğini Endüstri 4.0 ile yeniden şekillendireceklerini belirten DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, yaptıkları kurum içi araştırmalar ve anketler neticesinde; bilim insanlarının da görüşlerini alarak Endüstri 4.0 Enstitüsü’nün kurulması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Çelik, konuyla ilgili fikirlerini önümüzdeki günlerde YÖK ile paylaşacaklarını da kaydetti. 

Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), Türkiye’de ilk ve örnek olacak bir çalışmaya daha imza atmaya hazırlanıyor. Dünyada her geçen gün önem kazanan ve birçok alanında kendinden söz ettiren Endüstri 4.0 kavramından yola çıkan DEÜ, Türkiye’deki bilimsel çalışmaları bir üst aşamaya getirecek ‘enstitü’ projesi için kolları sıvadı. 


Yakın gelecekte, Endüstri 4.0 süreçleriyle ilgili lisansüstü eğitim ve araştırmaların daha fazla ön plana çıkacağını belirten DEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, bu bağlamda üniversite bünyesinde Endüstri 4.0 Enstitüsü’nü kurmak için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri 4.0 Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen ‘Multidisipliner Endüstri 4.0 Buluşmaları’ toplantısı öncesi konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Rektör Vekili Çelik, “Bu konu, hepimiz için önem taşıyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin, Endüstri 4.0 gerçeğiyle karşılaşıyorsunuz. Bu kavram, sadece imalat ve sanayini ilgilendirmiyor; aynı zamanda üretimden sosyal hayata kadar birçok unsuru da yakından etkiliyor. Dolayısıyla bu gerçeği bilerek hareket etmek ve bunun bilimsel altyapısını oluşturmak ise her ülke için büyük önem taşıyor” diye konuştu. 


Etkinlik kapsamında dört gün boyunca üniversitenin farklı noktalarında devam eden ve akademik personelin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıların kendilerini yeni bir şeyler yapma noktasında motive ettiğini kaydeden Rektör Vekili Çelik, aldıkları olumlu geri dönüşler neticesinde enstitü fikrinin oluştuğunu söyledi. 


Göreve gelir gelmez ilk icraatlarının aynı zamanda bu etkinlik serisini de düzenleyen Endüstri 4.0 Koordinatörlüğü’nü kurmak olduğunu hatırlatan Rektör Vekili Çelik, “Bu kavramın dünyanın geleceğini şekillendireceğini öngördüğümüz için üniversite bünyemizde ayrı bir birim kurmayı düşündük. B fikrimizi de kısa sürede gerçekleştirdik. Böylece kısa zamanda üniversitemizin Endüstri 4.0’a ilişkin iç dinamiklerini değerlendirme ve ölçme imkânımız oldu. Bu etkinlik serisi kapsamında yürüttüğümüz anket ve çalışmalar; yapılan sunumlar ve eğitimlerle nereden nereye geldiğimizi ve bundan sonra nereye gideceğimize dair bir yol haritası oluşturduk. Elde ettiğimiz sonuçlar itibariyle de araştırmaların yapılacağı, lisansüstü eğitim veren Endüstri 4.0 Enstitüsü’nün kurulması için değerli hocalarımızla fikir birliğine vardık. Bu fikrimizi olgunlaştırıp gerekli çalışmaları da yaptıktan sonra YÖK ile temasa geçerek konuyu paylaşacağız” dedi. 

İLK OLACAK
 

Bu sürecin biraz zaman alacağının altını çizen Rektör Vekili Çelik, “Ülkemizde enstitü düzeyinde verilen eğitim ağırlıklı olarak sosyal, sağlık, fen ve sanat disiplinlerinin ana başlıkları altında veriliyor. Biz ise bunların yanında Endüstri 4.0’ın da başlı başına değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunu en doğru şekilde anlatmaya çalışacağız. Eğer ilgili kurumları ikna edebilirsek projemizi sonuçlandırmış olacağız ve Türkiye’nin bu alandaki ilk enstitüsünü üniversitemize kazandıracağız” şeklinde konuştu. 

İŞBİRLİKLİĞİ YAPACAĞIZ


Programda Endüstri 4.0 ile ilgili yapılan ankete ve bunun sonuçlarına dikkat çeken DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, üniversitenin ortak akıl ve iradesini bu kavrama yönelik geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu noktada bölgesel işbirliklerine de önem verdiklerini de açıklayan Aslanertik, “Üniversitelerin misyonlarından birisi de bulundukları bölgeye katkı sağlaması. Biz de bu noktada üzerimize düşeni yapmayı gayret ediyoruz. Endüstri 4.0 süreciyle ilgili olarak da diğer üniversitelerle işbirliğinde bulunacağız” dedi. 


Önümüzdeki dönemde Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmaları genişletecekleri bilgisini de veren Aslanertik, “Biz, dış paydaşlarla ilişkilerimizi daha da güçlendirmeyi arzuluyoruz. Başta sanayi ve iş dünyası olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla diyaloğumuzu artıracağız. Bu alanla ilgili sosyal sorumluluk projelerini ön plana çıkaracak; multidisipliner çalışmalara da bu konuda ayrı önem vereceğiz” ifadesinde bulundu. 

DEÜ 4.0 HAZIRLANACAK
 

Endüstri 4.0 Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Sevinç ise yaptıkları anket ve saha çalışmaları neticesinde yönetimsel stratejiler belirlediklerini açıklayarak, “Bizler üniversitemizde Endüstri 4.0 kültürünün daha da gelişmesini arzuluyoruz. Bunun için elimizden geleni de yapacağız. Gerekli finansal kaynakların oluşturulması; mevcut veri ve süreçlerin bu bağlamda dijitalleştirilmesi için de çalışacağız. Yine önümüzdeki dönemde DEÜ 4.0 dediğimiz, Facebook benzeri sosyal bir iletişim ağını da hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi. 

YATIRIMLARA DİKKAT
 

Türkiye’de Ar-Ge ve teknolojiye yatırım yapmayan şirketleri zor günler beklediğini açıklayan Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Ersoy, firmaların Ar-Ge yatırımlarına önem vermesi gerektiği uyarısında bulundu. Ersoy, bu teknolojiler sayesinde karmaşık ürün üreten fabrikaların uluslararası alanda çok ciddi rekabet avantajı sağlayacağını da sözlerine ekledi. 

REFAH ARTIŞI OLUR
 

Toplantıda bir sunum yapan ve Endüstri 4.0’ın önemine dikkat çeken Kamu Güvenliği Müsteşarı ve İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfihak Alpkan ise yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi ve iyi niyetle karşılanması durumunda ciddi bir refah artışı sağlayacağını aktardı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.