DEÜ'de geleneksel denizcilik etkinliği

DEÜ'de geleneksel denizcilik etkinliği

Dünya Denizcilik Günü ve Preveze Deniz Zaferi’nin yıl dönümü Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi’nin düzenlediği konferansla kutlandı.

Türkiye ve İzmir’in tarihi günlerine önem vererek, bilim insanlarıyla kenti buluşturan Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye’de ilk kez 29 Eylül 1993 yılında kutlanmasına öncülük ettiği Dünya Denizcilik Günü ile ilgili etkinlik düzenledi. Aynı etkinlikte Preveze Deniz Zaferi’nin 480’inci yıl dönümü de kutlandı. DEÜ Denizcilik Fakültesi’nin ‘Mirasımız Daha İyi Bir Gelecek İçin Daha İyi Deniz Taşımacılığı’ temalı konferansına; DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci, Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakan Kara, Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi özel danışmanı Prof. Dr. Ademuni Odeke, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Deniz, İzmir Liman Dairesi Başkanı Ahmet Apak ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Preveze Deniz Zaferi’nin yıl dönümü ile Dünya Denizcilik Günü’nün yakın tarihlerde kutlandığını kaydeden Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci, bu iki etkinliği eğitim öğretime başladıkları günden itibaren kutladıklarını söyledi. Prof. Dr. Deveci, “Preveze Deniz Zaferi, dünya ve Türk tarihinin en önemli ve büyük deniz savaşlarından biridir. Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanmasının, Andrea Dorya komutasındaki haçlı donanmasını Adriyatik Denizi’ndeki Preveze Kalesi önünde yendiği çok büyük bir deniz savaşıdır. Bugün aynı zamanda ülkemizde Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlanmaktadır. Savaş sonunda Akdeniz’deki üstünlük Osmanlı donanmasına geçmiş ve Akdeniz Türk gölü haline gelmiş Akdeniz’de güvenlik sağlanmıştır” dedi. 

DENİZLER ORTAK DEĞERDİR

Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hakan Kara, deniz hukuku hakkında bilgiler vererek, “Karadaki hukuk kuralları ile denizdeki hukuk kuralları arasında önemli farklar vardır. Bu alanda uzmanlaşmak ve titizlikle incelemek gerekir. Denizler ortak bir suyoludur. Denizler sayesinde tüm liman ülkeleri arasında bağ kurulur. Deniz hukuku da ülkeler arasındaki hakları gözetmek açısından kilit noktadır” dedi.

Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi özel danışmanı Prof. Dr. Ademuni Odeke de uluslararası taşımacılık ve deniz hukuku hakkında konuştu.   

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.