DEÜ’DE POLİSİYE TÜRÜNDE ERKEK KİMLİĞİNE AKADEMİK ÇALIŞMA BAŞLADI

DEÜ’DE POLİSİYE TÜRÜNDE ERKEK KİMLİĞİNE AKADEMİK ÇALIŞMA BAŞLADI

DEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi’nin destekleriyle “2000’li yıllarda Türkiye Sineması’nda polisiye türünde erkek kimliği” adlı akademik çalışma kapsamında, eğitim amaçlı 120 dakikalık belgesel film çekildi.

Aynı konu üzerinde yüksek lisans tez çalışması da yapan Melih Tomak, “Söz konusu akademik çalışmayla son yıllarda Türkiye Sineması’na kazandırılan polisiye filmlerde, erkek karakterlerin, daha baskın ve ön plana çıktıklarını gözlemledik” dedi.


DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü Film Tasarım Yönetmenliği Anasanat Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç’ın yürütücülüğünü yaptığı ve DEÜ BAP Koordinasyon Birimi’nin destekleriyle “2000’li yıllarda Türkiye Sineması’nda polisiye türünde erkek kimliği” adlı akademik çalışma kapsamında belgesel film çekildi. DEÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile Basın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü’nün de katkılarıyla çekilen eğitim amaçlı 120 dakikalık belgeselde, polisiye yazarlar Ahmet Ümit, Arkın Gelişin, yönetmenler Gülten Taranç, Biket İlhan ile Onur Ünlü’nün yanı sıra akademisyen ve sektörün önde gelen isimleriyle röportajlar yapıldı, polisiye türünde filmlerinden örneklere yer verildi. 
 

“ERKEK KARAKTERLER DAHA BASKIN”
 

Proje çalışmalarında görev alan ve DEÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü Film Tasarım Bölümü yüksek lisans öğrencisi olan Melih Tomak aynı proje konusunda yüksek lisans tez çalışması da yaptı. Proje hakkında bilgi veren Tomak, “Söz konusu akademik çalışmayla son yıllarda Türkiye Sineması’na kazandırılan polisiye türdeki filmlerde, erkek karakterlerin, daha baskın ve ön plana çıktıklarını gözlemledik.

 

Akademik çalışmamızı, panellerle kamuoyuyla da paylaşıyoruz. Bu çalışmalarımızın sonucunda yazar Arkın Gelişin’in referansıyla Türkiye Polisiye Yazarlar Birliği’ne üye oldum. Projemizin devamında Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç yönetmenliğinde Arkın Gelişin’in yazdığı roman sinemaya uyarlanıyor ve uzun metrajlı film çalışmamız da sürüyor. Projemizin en başından bu yana desteğini esirgemeyen ve projelerimizin devam etmesi için desteklerini sürdüren Rektörlüğümüz ile Genel Sekreter Yardımcı Vekili Kamil Koçak’a teşekkür ediyorum. Son yıllarda polisiye türündeki filmler Türkiye Sineması’nda artış gösterdi. Projemiz akademik anlamda önemli bir çalışma oldu” dedi. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.