DEÜ'de Rektör Hotar'a duygulandıran hediye!

DEÜ'de Rektör Hotar'a duygulandıran hediye!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Töreni’nde DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar konuştu. 

Hotar:“Öğretmenliğe ilişkin birtakım tespitler yaparak eksikliklere odaklanmak; geçmişten günümüze bütün yapılanları yok saymak hem milletimize hem de eğitim camiasının emeklerini büyük saygısızlık olur. Bugün aramızda olan ya da olmayan kahramanlarımızın gayretleridir, medeniyetimizi burada tutan. Dolayısıyla onların çocuklarımızın üzerindeki haklarını görmezden gelmeye, aritmetik hesaplarla eğitim sistemini değersizleştirmeye kimsenin hakkı yoktur” açıklamasında bulundu. 

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Programı Buca Eğitim Fakültesi Konferans salonunda, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Buca Kaymakamı Faik Arıcan, Buca Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ercan Akpınar, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün öğretmenlere verilen değeri göstermek için bir vesile olduğunu, ancak öğretmenlik mesleğinin değerinin anlaşılması için etkinliklerin haftalara yayılması gerektiğini belirterek, “Eğitim öyle zorlu bir süreçtir ki, sarf edilen zamanın ve harcanan emeğin hiçbir yerde karşılığı olmaz, bedeli ise ödenmez. Adım adım ilerleyen, çocukluktan yetişkinliğe kadar süren ve nihayetinde insanın yaşamı keşfetmesiyle ortaya çıkan bu gerçeklik, önce aileyi sonra toplumu ardından ülkeyi inşa eder. Böylece medeniyete giden yolda insanı yücelten değerler, akla ve bilime dayalı eğitim anlayışının da temelini oluşturur. Burada söz konusu olan düşünmeyi, anlamayı ve muhakeme etmeyi öğrenmektir. Bunu sözleri ve davranışlarıyla gösterecek olanlar da öğretmenlerimizdir. Onlar, bizi biz yapan değerlerin bir parçası; ilham kaynağımızın ana öznelerinden birisidir” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENLİK GELECEĞE IŞIK TUTMAKTIR

Öğretmenliğin, büyük sorumluluk gerektiren, bilgi, sevgi ve sabırla bireyi temel eğitimden yükseköğretime hazırlayan son derece saygın bir meslek olduğunu vurgulayan Hotar, “Öğretmenlik, kimi zaman zorlu kimi zaman da yorucudur. Konusu, insan olduğu için her zaman bilinmezlikler ve değişkenlerle doludur. Ama verilen emeğin karşılığı, her zaman umut ve heyecan doludur. Çünkü öğretmenlik yol göstermektir, örnek olmaktır, fedakarlıkta bulunmaktır. Ailenin bir ferdi olmak; toplumun geleceğine ışık tutmaktır. Bunu idrak etmek, öğretmene hak ettiği özeni göstermek ve eğitime önem vermek, bu bağlamda tercih değil bir zorunluluktur” dedi.

Türkiye’de son yıllarda temel eğitimde ciddi bir değişim ve dönüşüm süreci başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Sistemin bütün bileşenlerine ciddi imkanlar sunulmuş; kamu ve özel sektör girişimleriyle gerçekten büyük yatırımlara imza atılmıştır. Bu süreçte eğitimde kısıtlayıcı ve kalıpçı yaklaşımlardan uzaklaşılmış; özgür, rahat ve tercih imkanı sunan bir sistem tesis edilmiştir. Milli ve manevi duyguları güçlü; ülkesini seven insanlar yetiştirmek, temel eğitimin ana misyonu olmuştur” diye konuştu. 

Buca Eğitim Fakültesi öğretim üyelerine seslenen Rektör Hotar, “Sizlere düşen görev, öğretmen adaylarını az önce bahsettiğim değerlerin ülkemiz için neden önemli olduğunu anlatarak yetiştirmeniz; onlara moral vermeniz, yol göstermenizdir. Türkiye, büyük zorluklarla kurulan ve birçok badireyi el birliğiyle atlatmayı başarmış bir ülkedir. Kendi geleceği için yokluk içinde okullar kuran milletimiz, öğretmenlerimizin taktir ettiğimiz çabalarıyla ilerlemiştir. Bu duygularla Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere; milletimizin, devletimizin ve insanlığın geleceği adına çalışıp aramızdan ayrılan öğretmenlerimizi, istikbalimiz uğruna şehit olan kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum” dedi. 

DUYGULANDIRAN SÜRPRİZ

Buca Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ercan Akpınar, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a günün anısına Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Fadime Pektaş’ın yaptığı karakalem resmi hediye etti. Hediye karşısında duygulanan Hotar, “Benim rahmetli babam da öğretmendi. Hocamız bir sürpriz yapmış. Zaten eğitim fakültesine de bu yakışırdı. Rahmetli babamın 1970’li yıllarda öğrencileriyle çekilmiş bir fotoğrafı” dedi.

PİLOT FAKÜLTE

Ülkemizde 24 Kasım Öğretmenler Günün 1981 yılından bu yana kutlandığını hatırlatan Buca Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ercan Akpınar, “Öğretmenler Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı meşaleyi elden ele taşımaktadır. Öğretmenler mesaileri bittiğinde yarın yapacakları eğitim faaliyetini planlamaya devam etmektedir. Dolayısıyla öğretmenlerimiz 24 saat esasıyla, sürekli yenilikleri takip ederek mesleklerini icra etmektedir. Dolayısıyla toplumun oluşumunun tohumlarını eken öğretmenlik mesleğinin zorluğu bu noktada bir kez daha anlaşılmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada bilgi aktarmaktan çok öğreten, öğrencileri ile birlikte öğrenen, sürekli gelişime açık olan öğretmenlere ihtiyacımız vardır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından pilot fakülte olarak seçilen Buca Eğitim Fakültesi olarak, yaptığımız çalışmalarla tam olarak bunu gerçekleştiriyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlarla ilgili raporlarımızı da çok yakında Bakanımıza sunacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.