Devlet Gübreyi Takip Altına Alacak

Devlet Gübreyi Takip Altına Alacak

Nitratlı gübrelerin patlayıcı yapımında kullanılması nedeniyle çiftçinin kullandığı gübreler sıkı takip altında. 

Piyasaya sunulan gübreler için karekod ve DNA barkodlu takip sistemine ilave olarak kamera ile takip sistemi getirildi. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gübre dağıtıcılarını kamera ile izleyecek.

Resmi gazete'nin 6 Nisan 2017 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren "Piyasaya Arz Edilen Gübrelerin İzlenmesine Yönelik Tebliğ" ile depo ve/veya gübre satış yerlerine kamera sistemi takılması zorunluluğu geldi.

KAMERA SİSTEMİ NASIL KURULACAK?

Tebliğe göre, gübre dağıtıcıları, gübre satış yerlerine/depolarına kamera sistemi kurmakla yükümlüdür. Birden fazla satış yeri veya depo var ise kamera sistemi her birine ayrı ayrı kurulması gerekiyor. Kameralar tüm depoyu görecek şekilde bir veya birden fazla sayıda, tekniğine uygun olarak kurulacak ve tüm giriş-çıkış yerlerini görecek ve kör nokta kalmayacak şekilde konumlandırılması gerekiyor. Takip sistemi ve kameralar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına eş zamanlı olarak veri akışını sağlayacak şekilde tasarlanması gerekiyor.

GÜBRELERDE İZLENEBİLİRLİK İÇİN NELER YAPILACAK?

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, gübrelerin izlenmesine ilişkin yeni uygulama ana hatlarıyla şöyle olacak:

- Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, teknik düzenleme çerçevesinde karekod ve DNA barkodlu takip sistemi ile kamera sisteminin kurulum ve işletilmesi ile ilgili faaliyetleri ayrı ayrı veya bir bütün olarak yapacak veya yaptıracak.

-Üreticiler, piyasaya arz edilecek gübrelerde izlenebilirliği sağlayacak şekilde karekod ve DNA barkod içeren işaretleyici etiketli takip sistemini kurmak ve uygulamak zorunda.

- İşaretleyici etiket ve karekod bulunmayan ürünler, güvensiz ürün olarak değerlendirilecek.

-Dağıtıcılar, depo ve/veya gübre satış yerlerine izlenebilirliği sağlayacak şekilde kamera sistemini kurmak zorunda.

- Dağıtıcılar, kurulan takip ve kamera sisteminin bu Tebliğe uygun şekilde uygulanmasından ve sistemin kurulumu ve işlemesi için gerekli altyapıyı sağlamaktan sorumlu olacak.

-Takip sistemi, Tarım Bilgi Sistemi ile entegre çalışacak, takip sistemi ve kameralar Gıda,tarı ve Hayvancılık Bakanlığına eş zamanlı olarak veri akışını sağlayacak şekilde tasarlanması gerekiyor.

- Üreticiden son kullanıcıya kadar olan süreçte, ürünlerin sevkiyat ve tesliminde, teslim edilen/alınan ürün üzerindeki karekod okutularak işlem yapılacak.

- Dağıtıcıdan son kullanıcıya ürün tesliminde, son kullanıcının T.C. Kimlik Numarası veya vergi kimlik numarası üzerinden takip sisteminden işlem yapılması gerekiyor.

YIL SONUNA KADAR UYUM SAĞLANACAK

Tebliğe eklenen geçici madde ile tebliğ kapsamındaki ürünleri üretenler ile piyasaya arz eden dağıtıcılar, en geç 31 Aralık 2017 tarihine kadar faaliyetlerini bu Tebliğ hükümlerine uyumlu hale getirmek zorunda.

Dünya

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.