Devrim Şehidi Kubilay İçin İki Ayrı Tören…

Devrim Şehidi Kubilay İçin İki Ayrı Tören…

Devrim Şehitleri Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Şevki Bey, gericiler tarafından katledilişlerinin 86. yıldönümünde Menemen’de bu yıl iki ayrı törenle anıldı.

Menemen’de 86 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Şevki Bey, Yıldıztepe'deki şehitlikte bu yıl iki ayrı törenle anıldı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in konuşmasına geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da izin verilmezken, geçmiş yılların aksine bu yıl devlet törenine vatandaşlar da alınmadı.
Törende; CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Menemen Kaymakamı Gülihsan Yiğit, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ve eşi Nurdan Şahin, İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, İlçe Belediye Başkanları, Kubilay'ın torunu Kemal Kubilay eşi Bircan Kubilay ile aile üyeleri Hüseyin Kubilay, Nihat Kubilay, Orkun Kubilay hazır bulundu.
Anıta çelenk bırakılmasıyla başlayan törende, tören mangasının saygı atışı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu, ardından istiklal marşımız okundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın mesajlarının okunduğu anma töreninde Türk Silahlı Kuvvetleri adına, Topçu Üstteğmen Hüseyin Altan Üner konuştu. Menemen Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri Ayhan Emre Korkut ve Eray Küçük'ün Kubilay şiirlerini okumasından sonra anıt özel defterini imzalayan Kaymakam Gülihsan Yiğit, Kubilay'dan alınan gücün 15 Temmuz'da kendisini ortaya koyduğunu vurguladı. Protokol üyeleri, Şehit Kubilay'ın aile üyeleriyle hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra şehitlikteki mezarlara karanfil bıraktı.

SESSİZCE YÜRÜDÜLER…
Geçmiş yılların aksine bu yıl devlet törenine alınmayan vatandaşlar, ülkemizde yaşanan terör olaylarına tepki çekmek adına bu yıl “sessiz yürüyüş” düzenleyen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile birlikte Menemen Şehir Stadı önünde buluştular. Devlet töreninin ardından binlerce vatandaşın katıldığı sessiz yürüyüşü başlatan Başkan Tahir Şahin’e; CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Atilla Sertel, Özcan Purçu, Aytun Çıray ve Mustafa Balbay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ve çok sayıda İlçe Belediye Başkanı eşlik etti. Yürüyüşe yurdun dört bir yanından Atatürkçü Düşünce Dernekleri ve Sivil Toplum Örgütleri de yoğun ilgi gösterdi.
Menemen Şehir Stadı ile Yıldıztepe Şehitliği arasındaki bir kilometrelik yolda, "Mustafa Kemal'in Askerleriyiz" sloganı atan vatandaşlar; Türk Bayrakları, Atatürk ve Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın resimlerini taşıdılar. Şehitlikte sesli yayına izin verilmediği için Kubilay Anıtı önünde saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okuyan vatandaşlar, bu yıl yapılan ikili anma töreni uygulamasına tepki gösterdiler. Yıldıztepe’deki ikinci anma programı da şehitliği ziyaret ile sona erdi. Şehit mezarlarına karanfiller bırakıldı.
 
“HEPİMİZ TAHİR’İZ, SUSTURMAKLA BİTMEYİZ”
Yıldıztepe’deki anma töreninin ardından vatandaşlar, otobüslerle Menemen Belediyesi 1. Kubilay Kitap Fuarı’nın açılış töreninin yapılacağı Gölpark Menemen’e taşındı. Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende de Başkan Tahir Şahin’in yanında yer alan vatandaşlar; iki yıldır Kubilay’ı Anma Törenlerinde konuşturulmayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’i “Hepimiz Tahir’iz, Susturmakla Bitmeyiz” sloganıyla selamladılar.
Konuşmasına; “İki yıldır yapılanlar kanıma dokunuyor, gururuma dokuyor,  Kuvva-i Milliye ruhuma dokunuyor. Bizi konuşturmayanlara söylenecek bir söz, yapacak bir şey kalmamıştır diyoruz ama bu milletimin yapacağı daha çok şey var” diyerek başlayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin,  “Ben Belediye Başkanı olarak 1999 yılından, ta ki geçen yıla kadar Yıldıztepe’deki Kubilay’ı Anma Törenlerinde hep konuşmuş bir kardeşinizim. Ancak biz her ne kadar konuşsak da konuşmasak da, Kubilay’ı Anma Törenlerinde hep Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin çocukları olduğumuzu anlatmaya çalıştım. 2 yıldır konuşma yasaklıyız. Sadece ben değil, ben yasaklıysam hepimiz yasaklıyız anlamını taşır. Ancak hiç kimse unutmasın ki; geçen yıl Kubilay Kültür Merkezi temel atma töreninde nasıl konuştuysak, bugün de Kubilay Kitap Fuarı açılış töreninde Atatürk ilke ve devrimlerini nasıl anlattıysak, bugün de, yarın da kimse Atatürkçü düşüncelerimizi anlatmamızın önüne geçemeyecektir” dedi.
Bugün ülkemizde yaşadığımız tüm olumsuzlukların giderilmesi için, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke devrimlerine sımsıkı tutunmamız ve parlamenter sistemin taçlandırılarak yol alınması gerektiğini söyleyen Başkan Tahir Şahin; “Bunun yolu; cahilliğe veda edip, aydınlanmanın aracı olan kitaplarla dost olmaktan geçmektedir. İşte bu nedenlerle, bugün burada Gölpark Menemen’de aydınlanmanın aracı olan kitaplarla buluşmanın mutluluğuyla, ‘Türkiye’yi karartmaya kimsenin gücü yetmeyecektir’ diyoruz” diye konuştu.
 
Başkan  ŞAHİN; “Cahilliği hep birlikte yenmek zorundayız”
Ulu Önderimiz Atatürk’ün yalnız bir asker, ileri görüşlü bir devlet adamı değil, aynı zamanda büyük bir devrimci ve düşünce adamı olduğunu söyleyen Başkan Tahir Şahin; “İşte böylesine dünyanın bile kabul ettiği Ulu Önder Atatürk, resmi kayıtlara göre 3.997 kitap okumuştur” dedi ve cahil bir topluma seçim hakkı verilse dahi hiçbir zaman özgür bir seçim yapamayacağını, sadece seçim yaptığını zannedeceğini söyleyerek; “Cahil toplumda seçim yapmak, okuma yazma bilmeyen adama hangi kitabı okuyacağını sormak kadar ahmaklıktır. Böyle bir seçimle iktidara gelenler düzenledikleri tiyatro ile halkın egemenliğini çalan zalimlerdir. İşte bu zalimlere fırsat vermemek için, cahilliği hep birlikte yenmek zorundayız. Bugün Menemen’de ilk kez bir fuar açmanın mutluluğunu hep birlikte Atatürkçü dostlarımızla yaşıyoruz. Aydınlanmanın ışığı olan kitaplarla ve bazı kitapların yazarlarıyla tanışacağımız, adını da Devrim Şehidimiz Kubilay’dan alan Kubilay Kitap Fuarını hep birlikte açıyoruz. Bugün burada; aydınlığı yaşıyoruz, çağdaşlığı yaşıyoruz, Devrim Şehidimiz Kubilay’ı, Bekçi Hasan ve Şevki’yi yaşıyoruz” diye konuştu.
 
“Bizim yolumuz Atatürk’ün yoludur”
Aydınlık Türkiye’nin geleceğini karartmaya kimsenin gücü yetmeyeceğini söyleyen Başkan Şahin , sözlerine şöyle devam etti; “Çünkü; bizim yolumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün yoludur. Laiklik olmazsa; demokrasi olmaz demeye devam edeceğiz. Laiklik olmazsa; FETÖ gibi hainlerin her zaman olabileceğini söylemeye devam edeceğiz. Laiklik olmazsa; çağdaşlığın olamayacağını söylemeye devam edeceğiz.     Laiklik olmazsa, güzel ülkemin bölünmez bütünlüğünün tehlike altında olduğunu söylemeye devam edeceğiz. Laiklik olmazsa, bu güzel bayrağımızın yanına yeni bir şeyler asılabileceğini söylemeye devam edeceğiz. Ancak biz, bu güzel ülkemde laikliğin yok olacağına hiçbir zaman inanmadık, inanmayacağız da. Çünkü siz, Atatürkçü yurtsever dostlarımız oldukça,  bu güzel vatanı hiç bir güç bölemeyecektir. Ay yıldızlı bayrağımızın yanına hiçbir zaman yeşil-sarı-kırmızı bir bez parçası astırmadık, astırmayacağız da. Siz devrimciler, siz okuyan kitapsever dostlarımız oldukça, çağdışı düşünceleri yok edip bu güzel ülkemi aydınlığa ve çağdaşlığa taşımaya devam edeceğiz.”
Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları, bağımsızlık uğruna hayatını kaybeden Devrim Şehitlerimizin önünde minnet ve saygı ile eğildiğini ifade eden Başkan Tahir Şahin, konuşmasını şu sözlerle sona erdirdi; “Yaşasın aydınlık, yaşasın çağdaşlık, yaşasın laik Türkiye Cumhuriyet.”
 
Balbay; “Atatürk’ün düşüncelerinin halkla birleşmesinden korkuyorlar”
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin olağanüstü günlerden geçtiğini söylediği konuşmasında; “Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerine kimse dokunamayacak, Atatürk’ün Gazi Meclisi’ne kimse el uzatamayacak. Bu inançla Meclisteki mücadelemizi sürdürüyoruz. Eğer orada bir oldubittiyle, olağanüstü bir süreçle birlikte halkın önüne gelirse, ne olursa olsun bu halk Cumhuriyetin değerlerini benimsemiştir, Atatürk’ün Gazi Meclisi’nin kapısına kilit vurulmasına izin vermeyecektir. Bugün bu inancım bir kez daha tazelendi. Atatürk’ün düşüncelerinin halkla birleşmesinden korkuyorlar, o nedenle bu törenleri yasaklamak istediler ama sizler buna rağmen Menemen’den, çevre ilçelerden, Manisa’dan geldiniz. Bu beraberliğimizi enerjiye çevireceğiz. Atatürk’ün askerleri olarak umutsuz insanlardan olmayacağız, silkinip aşacağız bu dönemi. Bunu aşarken de başlıca dayanaklarımızdan birisi kitap olacak” dedi.
 
Konuşmaların ardından vatandaşlarla birlikte protokol Kitap Fuarı’nın açılış kurdelesini kesti. 117 yayınevinin yer aldığı, 1 Ocak tarihine kadar 80 kadar yazarın katılacağı Kitap Fuarı’na büyük ilgi gösteren vatandaşlara; Menemen Belediyesi’nin açtığı stantta “Ata’ya Saygı Takvimi’ adı verilen 2017 takvimi, kitap ayracı ve çocuklar için kağıt kumbaralar hediye edildi.
 
DEVRİM  ŞEHİTLERİ  ETKİNLİKLERLE  ANILDI
Milletimizin gönlünde ölümsüzleşmiş Devrim Şehitlerimiz Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki Bey’i anma etkinlikleri kapsamında bu yıl da Menemen Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Menemen Şubesi işbirliğinde panel düzenlendi.
 
Gölpark Menemen’deki Şehit Ömer Halisdemir Kapalı Spor Salonu’ndaki panel öncesinde, Menemen Belediyesi’nin bu yıl 7.’sini düzenlediği Kubilay’a Mektup Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Ortaokul ve Lise kategorisinde birinci olan öğrencilerin mektuplarını okumasının ardından; ortaokul kategorisinde birinci olan Miyase İnceer Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Petek Canturap, ikinci Cumhuriyet Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Fatma Şimşek ve üçüncü Emiralem Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Mustafa Enez Baykal’a ödüllerini ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan sundu. Lise kategorisinde birinci olan Menemen Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Hatun Nurefşan Ünal, ikinci Tuğba Özbek Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Zilan Alkış ve üçüncü Emlakbank Süleyman Demirel Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Nisa Nur Hardal’a ise ödüllerini Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin takdim etti.
 
ADD Genel Sekreteri Öner Tanık’ın moderatörlüğünü yaptığı panelin konuşmacıları, ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan ve İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan oldu. Çölaşan, Cumhuriyetin ilelebet yaşatılması için mücadeleden vazgeçilmemesi gerektiğini söyleyerek; “Tarih nehirdir akar, o nehrin içinde ders alınacak duraksamalar vardır ama nehir hep akar. Hiç tarihte nehrin geriye döndüğünü gören olmamıştır. Cumhuriyet pek çok badire atlamıştır, keşke atlatmasaydı. Ama 93. yılında yine Cumhuriyetin başında yaşadığımız ve Cumhuriyetin maharetle yok ettiği ilk 15 yılda yapabildiği, başarabildiği bir noktaya ve getirdiği o noktadan tekrar geriye ilk başladığımız noktalara doğru bizi tarih getirdi. Ama o nehir akacaktır, bunlar adacıklar üzerinde duraksamalardır. Bu duraksamaları da iyi değerlendirmemiz ve nehrin akışını hızlandırarak zaman kaybetmeden Cumhuriyeti ilelebet yaşatacak bir yapıya da biran önce kavuşturmalıyız. Bu mücadelenin içinde sonuç alana kadar da olmalıyız” dedi.
 
İzmir Baro Başkanı Av. Aydın Özcan ise konuşmasında çok zor bir coğrafyada yaşadığımıza dikkat çekerek; “Emperyalist güçler bu ülke üzerinde her türlü oyunu oynuyorlar.  Biz de seyrediyoruz.  Artık kendimize gelmenin zamanı gelmiştir” dedi.  
 
Etkinliğin sonunda Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin panelistler ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ve ADD Genel Sekreteri Öner Tanık’a günün anısına Menemen’e özgü toprak vazo ile Kubilay Olayı tarihi kitabını hediye etti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.