Dezavantajı avantaja çevirmek: “İlle de Bir İş Olsun”

Dezavantajı avantaja çevirmek: “İlle de Bir İş Olsun”

“İlle De Bir İş Olsun Projesi!’’ kapsamında “Sosyal İçermenin Roman Hallleri” semineri düzenlendi.

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (İZROMDER) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteğiyle yürüttüğü, “İlle De Bir İş Olsun Projesi!’’ kapsamında “Sosyal İçermenin Roman Hallleri” semineri düzenlendi.

Çankaya Kordon Otel'de düzenlenen seminere İzmir Vali Yardımcısı Cemil Özgür Öneği, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ve çok sayıda STK temsilcisinin yanı sıra; kursiyerler katıldı.

Seminer kapsamında gerçeklşetirilen ve başkanlığını Kariyer Danışmanı ve Psikolog Nevin Küçük'ün yaptığı Sosyal İçermenin Roman Halleri Oturumu'nda; Romanlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. E. Didem Ece Kiraz, İzmir Kent Başkanı Çağrı Gruşçu ve İş-Kur Konak Hizmet Müdürü Necmi Kalfalar, Romanlar'ın toplumdaki sosyal konumu ve İlle de Bir İş Olsun Projesi'nin Roman toplumuna etkisi hakkında bilgi verdi.

Seminerin açılışında konuşan İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır, dernek çatısı altında hazırladıkları İlle de Bir İş Olsun Projesi ile kamusal bir çalışmaya soyunduklarını ve bu bağlamda üstlerine büyük görev düştüğünü söyledi.

Türkiye'de iş hayatına girme yolunda diplomalı veya belgeli kalifiyeli çalışanların öncelik kazandığı bir dönemin içinden geçildiğini belirten Cıstır, bu sürecin Romanları olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

EZBER BOZAN TALEP

Romanların eğitimsizlikten kaynaklı özgüven eksikliği yaşadığını, bunun sonucunda ise istihdama erişimlerinin git gide zorlaştığını dile getiren Abdullah Cıstır, “Romanların işe en çok ihtiyacı olan bir döneme girdik ve mahallelerde araştırmalar yaptık. Talebimiz Romanların iş dünyasında kendilerine yer bulmaları ve istihdam edilmeleriydi. Bu bağlamda kentin değişen dinamikleriyle uyumlu iş makinesi operatörlüğü fikrini geliştirdik. Bu il dinamikleri açısından da beklenmeyen ve ezber bozan bir talepti. Biz yaşadığımız kentin ve ülkenin yapısal değişikliğinin yanısıra artan kentsel dönüşüm projelerine uygun bir meslek seçiminde bulunduk” diye konuştu.

GEÇERLİ MESLEK VURGUSU

12 ay boyunca uygulanacak İlle de Bir İş Olsun Projesi kapsamında İzmir’de ikamet eden yüz Roman (ya da Roman gibi yaşayan) vatandaşın Makine Mühendisleri Odası ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim kurumları işbirliği ile iş makinesi operatörü olarak yetiştirileceğini hatırlatan Abdullah Cıstır, “Dezavantajlı grupların başında yer alan Romanlar'ın sosyal hayata entegre olması yolunda geçerli bir meslek sahibi olmaları şart. Hükümet tarafından hayata geçirilen Roman Açılımı'nda SİROMA çok önemli bir ayak. Gerçek anlamda açılım ise mali destek projeleriyle başladı. SİROMA'nın kamudaki çarpanlarını da görmeye başladık. Bu anlamda ürettiğimiz projenin çok büyük önemi var. Projemiz hem görünürlük, hem de işleyiş açısından büyük dikkat çekiyor ve olumlu geribildirimler alıyor. Her ne kadar anayasada eşit görünsek de uygulamada büyük dezavantaja sahip bir topluluğuz. Amacımız tüm Roman vatandaşların eşit yurttaşlık bilinciyle ülkemizdeki istihdama katılması ve demokratik platformda yer alması. Ülkemizde yaşanan tüm gelişmelere rağmen, kendi iç dinamiklerimizle kalkınmamızı sağlayabilecek güçteyiz. Biz burada dezavantajlı bir Roman derneğine bütçe verildiği takdirde neler başarabileceğini göstermekten gurur duyuyoruz” ifadesini kullandı.

HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Seminerde konuşan İzmir Vali Yardımcısı Cemil Özgür Öneği de, Romanlar için üretilen proje çalışmalarını çok önemli bulduklarını ve yetkili kurumlar olarak bu projelere destek vermek için çalıştıklarını aktardı. Roman vatandaşlar için hazırlanan SİROMA'nın önemine dikkat çeken Öneği, “Tüm yapılan çalışmalar çocuklarımızın daha güzel bir ülkede, daha güzel bir geleceğe kavuşabilmeleri için. Bunun yolu da ilk olarak çocuklarımıza daha iyi bir eğiitim vermekten geçiyor. Bu kapsamda Roman vatandaşlarımızın istihdamına yönelik geliştirilen projeler çok kıymetli ve desteği hak ediyor. Biz Valilik olarak kendilerine her türlü desteği vermekten mutluluk duyarız” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.