Dijital Tarım Yönetim Aracı Pazar Kabul Çözümleri

Dijital Tarım Yönetim Aracı Pazar Kabul Çözümleri

TÜBİTAK Ege Üniversitesinde bir projeye daha destek oluyor.

Ege Üniversitesinin proje ortaklarından olduğu “Dijital Tarım Yönetim Aracı Pazar Kabul Çözümleri- Digital Farming Management Tool Market Acceptance Solutions (d-FaMToMAS)” proje önerisi 112 proje arasında TÜBİTAK ve Avrupa Birliğindeki elemeleri de geçerek Full Proposal’a sunulmak üzere  davet edilen 33 öneri arasında yer aldı.

ERANET COFUND ICT AGRI FOOD çerçevesinde çıkılan “Bilişim Teknolojileri Etkin Tarımsal-Gıda Sistemleri Üzerine Ulusötesi, İşbirlikçi, Disiplinlerarası / Disiplinlerarası Araştırma Projeleri” kapsamında  sunulan projeyi Ege Üniversitesinden Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behiç Arif Tekin yürütüyor. İtalya Bologna Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen projede Türkiye, Danimarka, İrlanda, Almanya, Finlandiya paydaş olarak yer alıyor. Ayrıca projeye Ege Üniversitesi Teknopark bünyesinde yer alan Skysens ve Hisarlar Mahindra firmaları da destek veriyor.

Projenin amacından bahseden Doç. Dr. Behiç Arif Tekin, “Tarımsal üretimden sofraya kadar olan gıda zincirinde, mevcut teknolojik olanaklarla  tarımsal üretimde kullanılan makinelerin bilişim teknolojileri ile donatılması ile üretim süreci ile ilgili verilerin ve sonrasında gıda işleme tesislerindeki akıllı sensörlerle üretilen verilerin işlenmesi ile iyi bir veri kullanımı sunarak gıda değer zinciri yönetiminin optimizasyonu ve izlenebilirliğin sağlanabilmesidir” dedi.

“Tarladan sofraya gıda zinciri verileri analiz edilecek”

Gıda zincirindeki verilerin toplanması ve analiz edilmesinin bir bütün olarak sağlanması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Tekin, “Bu proje, çiftlikler ve gıda değer zincirinin geri kalanı için doğrudan avantajlar sağlayan otomatik veri toplama ve analizi için çözümler sunacaktır. Ayrıca, operasyonel hedef, makine filolarının, makine ekipmanlarının, tarımsal girdilerin ve gerçekleştirilen bakım uygulamalarının yönetimini entegre ederek ve geliştirerek, makine güzergah planlaması, tarımsal girdi kullanımı, verim haritalama, zaman kullanımı, güç yönetiminde verimlilik artışı ile veri izlenebilirliği ve gelişmiş şeffaflık ile sonuçlanacak etkili bir Çiftlik Yönetim Bilgi Sistemi (FMIS) için bir çerçeve sağlayacaktır. Bu şekilde, tedarik zinciri aktörleri, girdi kullanımının gerçek miktarı, olası operasyonel verimsizlikler, uygulamalarının ekonomik ve çevresel etkileri ve saha çalışma koşullarıyla ilgili tam bir vizyona sahip olarak üretim süreçlerinin farkındalığını artırabilir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.