Dijitalleşme ile süreç hızlandı, maliyetler düştü

Dijitalleşme ile süreç hızlandı, maliyetler düştü

Endüstri 4.0 ile sektörlerdeki dijital dönüşüm ivme kazanırken, bu dönüşüme en hızlı uyum gösteren sektörlerin başında tekstil ve konfeksiyon geldi. 

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD), tarafından gerçekleştirilen “Moda Endüstrisinde Tasarım ve Ürün Geliştirme Süreçlerinde Dijitalleşme”  konulu toplantıda Pandemi sonrasında dijital süreçlere sektör olarak hızla adapte olmak için sektörün öncüsü olan üyelerinin görüşlerine yer verdiklerini ifade eden EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, “Etkinliklerin sanal ortama taşındığı bu süreçte, üyelerimizin alt yapılarını hazırlamalarının önemi vurgulandı. Büyük ilgi gören toplantımız önemli bir ihtiyacı ön plana çıkarmış oldu. Gerçekçi dijitalizasyonlar ile firmaların işi kolaylaşacak ,üretim sürecinin yanı sıra fuarlar ve e-ticaret daha başarılı olacak” dedi.

“Sektör dijital dönüşümde vites artırdı”

İzmir Astaş Juki CAD/CAM Departmanı Sorumlusu Tekstil Mühendisi Sinan Şen ise emek yoğun sektörlerin başında gelen tekstil sanayisinin uluslararası pazarda rekabet şansını arttırmak için endüstri 4.0 ile paralel olarak dijital dönüşüme başladığını söyledi. Dünyada yaşanan ve ülkemizde etkileri görülen covid-19 salgını da üretim sektöründe dijital dönüşümün önemini bir kez daha gösterdiğini belirten Şen, “Bugün birçok tekstil firması dijital dönüşümde vites arttırdı. 1960’lı yıllarda müşteriler sadece var olan ürünü satın alıyordu ancak 2000’li yıllara gelindiğinde istek ve beklentilerin değişmesi ile imalat firmaları müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan bir noktaya geldi. Endüstri 4.0 ile birlikte ürüne nihai halini kazandıran konfeksiyon sektörü, hızla değişen ve farklılık gösteren müşteri taleplerini karşılamak, ürün üzerindeki yaratıcılığı ve üretim verimliliğini geliştirmek için bu dönüşüme başlayan ilk sektörlerden biri oldu” diye konuştu.

Tasarım da üretim de dijital

Bu dijital dönüşüm ile birlikte konfeksiyon sektöründe 3 boyutlu giysi simülasyon sistemleri, uzaktan programlanabilir dikiş makineleri, 3 boyutlu tarayıcılar gibi yeni kavramların ortaya çıktığına dikkat çeken Sinan Şen, “Klasik üretim yöntemleri ile birlikte bir numune üretimi için yaklaşık 10 günlük bir süreç izlenir, ayrıca maliyet kalemleri de mevcuttur. Bu maliyet kalemleri, pandemi dolayısıyla ihracatta yaşanılan ürün gönderim sıkıntısı ve yeni pazar arayışları firmaları 3 boyutlu giysi simülasyon sistemlerine daha hızlı yöneltti” dedi.

3 boyutlu giysi simülasyon sistemleri ile birlikte bir modelin hazırlanmasının yaklaşık 4 saat sürdüğünü belirten Şen, “Model hazırlanırken herhangi bir hammadde, yardımcı malzeme, üretim ve gönderim maliyeti oluşmuyor. Firmalar kendi modellerini dijital ortama taşıyarak bir katalog oluşturabiliyor ve bütün ürünlerinin sunumunu aynı anda internet üzerinden yapabiliyorlar. Simülasyon sistemleri ile birlikte 3 boyutlu materyal tarayıcılar, hologram teknolojileri ve sanal gerçeklik teknolojileri yardımıyla artık dijital bir yapı oluşturulabiliyor” diye konuştu.

İnsana da yatırım şart

Model üzerinde değişim yapma süresinin kısa ve maliyetsiz olmasının firmaların ürün üzerindeki yaratıcılığını arttırdığını söyleyen Şen, tüm bu dönüşüm için yapılan yatırımların yanında insana da yatırımın şart olduğunu vurguladı. Yaşanılan dijital dönüşüm ile hayatımıza giren yeni program, yeni iş süreçleri, veri analizlerinin doğru şekilde tanımlanıp kullanılması gerektiğini söyleyen Şen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Eğitim programları kapsamında liselerde, ön lisans ve lisans bölümlerinde, fabrikalar ve iş süreçleri üzerindeki dijital dönüşüm sektörle aynı düzen üzerinde takip edilmeli ve sektörün geleceği için gereksinimi olan personellerin yeni iş düzenlerine uygun olarak yetiştirilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda sektör için personel sağlayan eğitim kurumlarımıza büyük bir görev düşüyor. Bu dijital dönüşümler kapsamında Astaş Juki olarak Assyst Cad Sistemleri, Assyst Vidya 3 boyutlu giysi simülasyon sistemleri, Styleshoots fotoğraf stüdyoları, Vizoo 3 boyutlu materyal tarayıcıları ile sektöre hizmet verirken, teknik liseler, yüksek okul ve lisans bölümlerinde sistem laboratuvarları kurarak, cad sistemi ve 3 boyutlu simülasyon eğitimleri verilerek sektörün bu konudaki ihtiyaçlarını da karşılıyoruz ”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.