Dikkat! Bilinçsiz çaça avcılık Karadeniz'de balıkları azaltıyor

Dikkat! Bilinçsiz çaça avcılık Karadeniz'de balıkları azaltıyor

21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü kapsamında Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın’ın Karadeniz ile ilgili açıklamalarıyla aynı fikirde olduğunu söyleyen Kocaman,  Karadeniz’in bazı bölgelerinde yapılan kontrolsüz çaça avının Karadeniz’deki balıkların azalmasına neden olduğunu da belirtti.

Osman Kocaman, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı; “Gürcistan ve Abhazya’da çok küçük boyutlu hamsi avı ile Samsun’un batı tarafından yapılan kontrolsüz çaça avının Karadeniz’deki balıklarının azalmasına neden oldu.”  açıklamasının yerinde olduğunu söyledi. Bu bakış açısıyla bilhassa iç deniz olan Marmara’da birkaç yıla yayılacak bir planlama ile avlanacak teknelere boy sınırlaması getirilmesini söyleyen Kocaman, sularımızdaki en önemli balık türü olan hamsiye avlanma kotası getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
“Balık avcılığının yüzde 50-60’ını hamsi oluşturuyor”

Av döneminin başında alınan derinliğin 24 metreden 18 metreye çekilmesi kararının sadece Karadeniz’de değil,  Marmara Denizi’nde de uygulanması gerektiğini tekrar hatırlatan Osman Kocaman, 4,5 aylık gırgır yasağıyla sürdürülebilir balıkçılığın temellerinin atılmasının zor olduğunu belirtti. Kocaman,  “Balık avcılığının yüzde 50-60’ını hamsi oluşturuyor. Bu nedenle de hamside kotayı savunuyoruz. Denizlerimizden yılda 380-400 bin ton hamsi çıkarken bu rakam 90 bin tonların altına geriledi. Buna bir çözüm bulmamız gerek çünkü hamsi, 9 santimin üzerinde üreyebiliyor. Bu farkındalıkla yetkililerin eylem planı hazırlaması gerekiyor” diye açıkladı. 

Bu sektörde var olan herkesin  özellikle de balıkçılara sürdürülebillir balıkçılık için oldukça fazla görev düştüğünü dile getiren Kocaman,  bilinçli ve kalifeyeli eleman açığının her söktörde olduğu gibi  bu sektörde de fazla olduğunu söyledi. Bunun için bakanlıklık nezdinde çalışmalar yapılmasının önemine değinen Kocaman, denetleme ve kontrol mekanizmasının da sistematik olarak çalışmasının önemli olduğunun altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.