Dikkat et yiyorlar! Yazın sahilleri tamamen...

Dikkat et yiyorlar! Yazın sahilleri tamamen...

Et yiyen bakteriler insan hayatına mal olabilir. İnsan vücuduyla çok kolay temas kurabilen bu bakterilerin bulaştığı bölgelerdeki semptomlar önemsenmez ve tedavi edilmezlerse ciddi yaralanmalara yol açabilirler.

Bu yaz ABD sahillerine -özellikle de Florida- gidiyorsanız, sularında gizlenen hoş olmayan şeylere dikkat edin. Bu, Jaws veya timsah değil. Et yiyen bakteriler. ABD’nin Florida eyaletindeki sahilleri tehdit eden bu bakteri türü, okyanus ve denizlerdeki akıntılarla dünyanın farklı bölgelerinin dolaşabiliyorlar. Hatta bir başkası bu bakterileri spor salonunda duşlara kadar getirebilir. 

Florida sağlık Bakanlığı, yakın zamanda plajlara akın eden insanlara “mikroskopik” deniz bakterilerinin etkisi konusunda uyarıda bulundu.  Hatta bakanlık, bu bakterilerin varlığı konusunda uyarmak için cankurtaranların mor bayraklar taşıyacağını söyledi.

Et yiyen bakteriler, bu canlının argo adıdır hatta deniz biti deniyor. Denizanasının larva formu kadarlar. Zar zor görünüyorlar.  Genelde Florida sahillerinde larvalayan ve görülen bu canlılar, henüz ülkemizde görülmedi.

Bu küçük organizmalar ile temasa geçmek, çirkin ve kaşıntılı döküntülere sebep olabilir. Etkilenen bir insanın cildi oldukça kötü olabilir. Tek bir organizma, insan vücudunu en az 100 farklı yerinden sokacak kadar kabiliyetli oluyor. Kaşıntı ve rahatsızlık durumu genellikle 1 hafta içerisinde ortadan kalkıyor, ancak kişide farklı semptomlar gelişmeye başlıyor. Bazı insanlar bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, uykusuzluk ve kas spazmları yaşayabilir.

Rahatsızlık veren bölgeler bazen siğil görünümüne de geçebiliyor. Enfeksiyon şiddet kazandıkça, artan bakteri miktarı nedeniyle bölge çürümeye başlıyor. Uzuv şişebiliyor, hatta kangrene kadar uzanabiliyor. Bu saatten sonra tıbbi müdahale gerekiyor. 

Florida'daki bir sahile gitmeyi planlıyorsanız, Sağlık Bakanlığı denizde t-shirt giyilmemesi tavsiye etti. Larvalar t-shirt altında kolayca kalabilir. Aynı zamanda insanların mümkün olduğunca mayo giymesini tavsiye ediyorlar. Suyun dışına çıktıktan sonra mayonuzun dışına tatlı su ile yıkayın.

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.