Dikkat! Hamilelikte detaylı ultrasonografi önemli

Dikkat! Hamilelikte detaylı ultrasonografi önemli

Özel Egepol Hastanesi Radyoloji Uzmanı Uz. Dr. Ali Fırat Sarp, bebeğin gelişiminin takip edilmesi için ayrıtılı bilgiler veren Detaylı Ultrasonografi'nin gebelikte yapılan ultrasonografi incelemelerinin en önemlisi olduğunu söyledi.

Gebelik başlangıcından itibaren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından periyodik kontrollerde Ultrasonografi ile bebeğin gelişimi ve gebelik süreci takip edildiğini belirten Dr. Ali Fırat Sarp, “Hamileliğin 19. haftasına gelindiğinde, bebeğinizin tüm organları artık yeterince şekillenmiş ve ultrasonografi ile ayrıntılı olarak değerlendirilebilir hale gelmiştir. Gebeliğin 19 ile 23. haftaları arası yapılan detaylı ultrasonografi oldukça önemli bir inceleme yöntemi olup ayrıntılı ultrasonografi, fetal anomali taraması, 2.düzey ultrasonografi, kapsamlı ultrasonografi olarak da biliniyor. Detaylı ultrasonografi yüksek kalitede görüntüler oluşturabilen "premium" üst segment ultrasonografi cihazları ile konusunda deneyimli bir hekim tarafından yapılması önemlidir. Ayrıntılı inceleme için bebek ile ilgili araştırılması gerekenli organ gelişimi ve istenmeyen anormalliklerin saptanabilmesi için yeterince zaman ayrılması titiz ve sistematik bir ultrasonografi incelemesi yapılması gerekir” dedi.

dr.-ali̇-firat-sarp-001.jpg

FARK YARATIYOR

Uz. Dr. Ali Fırat Sarp, yüksek kalitedeki ultrasonografi cihazlarının; diğer ultrasonografi cihazlarına göre detaylı ultrasonografide kullanılmak üzere tasarlandıkları için önemli fark yarattığını vurguladı.

Dr. Sarp şu bilgileri verdi: “ Obez bireylerde ve anne karnında bulunan bebeğin içinde bulunduğu amnion sıvısının azalması. Durumunda bile bebeğin organlarının ayrıntılı şekilde incelenmesine olanak sağlar. Anne adaylarının detaylı ultrasonografi yapılırken "premium" segmentte bir cihaz ile bebeğin 3 veya 4 boyutlu fotoğraf benzeri renkli görüntülerini alınabileceği bilmeleri önemlidir. Bununla birlikte 3 veya 4 boyutlu renkli görüntüler görsel anlamda anne adaylarını heyecanlandırsa ve mutlu etse de detaylı ultrasonografide bebeğin sağlık durumu hakkındaki esas bilgiler bu renkli fotoğraflara bakılarak rapor edilmemektedir. Bu nedenle detaylı ultrasonografi incelemesini renkli veya 3/4 boyutlu ultrasonografi olarak isimlendirmek doğru değildir. Bebeğin anne karnındaki pozisyonunun yüz görüntüsü almaya müsait olduğu durumlarda bu güzel fotografik görüntüleri almaya gayret ederiz”

UZMAN HEKİME BAŞVURUN

Detaylı ultrasonografinizi yapacak olan hekimin özellikle gebe ve yenidoğan görüntülemesi konusunda uzmanlaşmış olmasının önemli olduğunu dile getiren Dr. Ali Fırat Sarp, “Ultrasonografiyi yapacak hekimin, gebe ve yenidoğan görüntülemesi ile ilgili akademik ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, ultrasonografi cihazının çalışma prensiplerine hakim bir radyoloji veya perinatoloji uzmanı olması önemlidir. İnceleme esnasında sistematik bir muayene şeması kullanılmalıdır. Bu sayede bebeğin tüm organlarının eksiksiz olarak incelendiği kayıtlara geçirilebilir. Bebeğin pozisyonunun uygun olmadığı durumlarda, gereken organların uygun şekilde tekrar incelenmesi için gün içinde veya bir kaç gün sonra anne adayı tekrar incelemeye alınabilir. İnceleme bebeğin pozisyonu, annenin vücut yapısı ve bebeğin sıvısına bağlı olarak, en uygun koşullarda 20-25 dk.'da bitebileceği gibi tekrar inceleme yapmak gerekli olabilir. Hatta bazen pozisyon nedeniyle incelenen organın görüntüsünün ayrıntılı olarak alınamadığı inatçı olarak adlandırdığımız bebeklerde anne adayının gün içerisinde, bir miktar yürüyüşten sonra, tekrar ultrasonografi odasına çağrılması gerekebilir. Detaylı ultrasonografi emek ister ve hekim ve ebeveynin sabır ve gayreti ile tam olarak istenen sonuçlara ulaşılabilir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.