Dikkat! Her Yüz Kişiden Birinde Görülüyor

Dikkat! Her Yüz Kişiden Birinde Görülüyor

Özel Egepol Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sibel Altınayar, Parkinson Hastalığının beyinde dopamin maddesinin eksik salgılanması sonucu geliştiğini söyledi. 

60 yaş üzerindeki her yüz kişiden birinde görülmekte olan parkinson hastalığının en sık görülen dejeneratif nörolojik hastalıklardan biri olduğununu vurgulayan Prof. Dr. Altınayar “Hastalığın görülme sıklığı ileri yaşla beraber artar, ancak nadir de olsa 20 yaşından önce bile görülebilmektedir. Ellerde titreme ve hareketlerde yavaşlama, yavaş ve öne eğilerek küçük adımlarla yürüme en bilinen özellikleridir. Hastalığın bulguları sıklıkla vücudun bir yarısında başlayıp zaman içinde karşı tarafa geçmekte ve vücudun her iki tarafında da görülebilmektedir. Ayrıca uyku bozuklukları, depresyon, unutkanlık, hayal görme, aşırı terleme, ayağa kalktığında tansiyon düşmesi gibi hastadan hastaya değişebilen pek çok bulgusu vardır. Parkinsonda belirtiler benzer olmakla birlikte her hastada ön planda gözlenen bulgular farklılıklar gösterebilir” diye konuştu.

TEDAVİ KİŞİYE ÖZEL OLMALI

Her hastanın ilaçlara duyarlılığı ve cevabının farklı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sibel Altınayar, “Dolayısıyla Parkinson hastalarının tedavisi kişiye özel palanlanmalıdır. Tedavi düzenlenirken hem bu bireysel farklılıklar hem de hastaların iş ve sosyal yaşamına ait özel durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Parkinson hastalığında koku almada bozulma, kabızlık, uyku bozuklukları ön belirti olarak kendini gösterebilir. Ailede Parkinsonlu bir hasta varsa ailede genetik olarak görülme olasılığı da artar. Tanı için Nöroloji Uzmanı tarafından yapılacak muayeneye ek olarak Parkinsonun hastalığının bazı alt gruplarını ortaya çıkarmak için farklı tetkikler istenenmesi gerekebilir.” diye konuştu.

Günümüzde hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi biçimi olmadığını da kaydeden Altınayar şöyle devam etti: “Tedavide, uzun yıllar ağızdan alınan ilaçlarla hastanın şikayetleri azaltılır ve daha rahat bir yaşam sürmesi sağlanır. İleri Evre Parkinson Hastalığı’nın tedavisinde uygulanan seçenekler oldukça sınırlı olmakla birlikte Levodopa/Karbidopa gibi ilaçların ince barsağa sürekli pompa yolu ile verilmesi ya da bazı hastalarda cerrahi operasyon yapılarak beyinde dopamin salınımını arttıran cihazların takılması da hastalara büyük oranda yardımcı olmaktadır. ” En önemlisi Parkinson hastasının periyodik muayenelerle nörolojik bulgular yönünden yakın takibi ve ilaç dozlarının bugulara göre Nöroloji Uzmanı tarafından ayarlanmasıdır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.