Dikkat! Kasık fıtığı ihmale gelmez!

Dikkat! Kasık fıtığı ihmale gelmez!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdulhamid Han E.A.H Genel Cerrahi-Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Ahmet Ziya Balta kasık fıtığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri aktardı.

Kasık fıtıkları erkeklerde kadınlara göre 8 kat daha sık görüldüğünü dile getiren ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdulhamid Han E.A.H Genel Cerrahi-Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Ahmet Ziya Balta  kasık fıtığı ile ilgili konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.

Kasık fıtığı nedir?

Karın içi organların (özellikle barsaklar) kasık bölgesindeki zayıf noktalardan dışarı doğru çıkmaya çalışması sonucunda oluşan şişliklere kasık fıtığı denir. Karın içi organlara ait fıtıklaşma en sık kasık bölgesinde görülür ve karın ön duvarı fıtıklarının yaklaşık %70-75’i kasık fıtıklarıdır. Dünya genelinde her yıl 20 milyon kasık fıtığı ameliyatı yapılmaktadır.

Kasık fıtığı neden oluşur?

Kasık bölgesi karın ön duvarının en zayıf noktalarından biridir. Bu bölgede bulunan kanal (inguinal kanal) içinden erkeklerde doğumdan önce testisler geçerek olması gerek yere göç eder ve içinde testise giden damarlar spermleri taşıyan kanal kapanır. Kadınlarda ise bu kanaldan rahmi askıda tutan bağ geçer. Doğum sonrası kapanması gereken kanal kapanmaz ya da zayıf kapanırsa zamanla buradan fıtıklaşma olur. Ayrıca kasık bölgesinde kanal dışında 2 ayrı zayıf nokta daha vardır. Bunlardan biri bacak damarı kenarındaki femoral kanal diğeri iç

Tüm kasık fıtıkları benzer midir?

Kasık bölgesindeki farklı zayıf noktalardan kaynaklanan 3 çeşit kasık fıtığı vardır. Bunlar inguinal kanaldan geçen indirekt kasık fıtığı, kanaldan geçmeden iç kenarından çıkan direkt kasık fıtığı ve bacaktan dönen damar olan femoral damar kenarından çıkan femoral fıtıktır. Ancak kasık bölgesindeki fıtıkların %90’dan fazlası direkt ve indirekt olandır. Femoral fıtık yaklaşık %5-7 oranındadır ve sıklıkla kadınlarda görülür.

Hangi durumlar kasık fıtığına neden olur?

Karın kapalı bir ortam olduğu için karın içi basıncı artıran durumlarda organlar zayıf nokta olan kasıktan çıkmaya çalışır. 

Karın içi basınç artışı nedenleri;
Kabızlık,
İdrar yapma güçlüğü (prostat büyümesine bağlı)
Ikınarak işeme alışkanlığı        
Kadınlarda hamilelik
Kronik(sürekli) öksürme
Kilo artışı (obezite)
Sportif aktivite (ağırlık antrenmanları)

Kasık fıtığı nasıl belirti verir?

Kasık bölgesinde ağrı ile beraber olan şişlik ya da ağrı olmaksızın sadece şişlik şeklinde belirti verir. Bazen şişlik olmadan yalnızca ağrı yaparak belirti verebilir. 

Kasık fıtıklarındaki şişliğin özelliği ıkınmak ve öksürmek gibi karın basıncını artıran manevralarda şişlik büyür, bazen şişlik çok büyüyerek erkeklerde skrotum denilen testis derisi içine doğru iner yatınca ya da el ile bastırıldığında kaybolur. Ancak bazı durumlarda elle yatma ya da elle bastırınca geri gitmez ise buna fıtık boğulması denir. 

Kasık fıtığı nasıl tedavi edilir?

Cerrahi Tedavi: Kasık fıtığı ve buna bağlı şikayetleri olan hastalarda cerrahi olarak fıtığın düzeltilmesi asıl tedavidir.  

Yakın Gözlem: Kişinin günlük aktivitelerini bozmayan, ileri yaşta olup ameliyat riski taşıyan ve şikâyete sebep olmayan bazı fıtıklar cerrahın kararı yakından gözlemek şartıyla takip edilebilir. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.