Dikkat! Obezite beyni de etkiliyor!

Dikkat! Obezite beyni de etkiliyor!

Ekol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ömer Yoldaş obezitenin yalnız vücudu değil beyni de değiştirdiğini belirterek, “Bir dizi çalışma, kilo almak sadece karnınızı değil, beyninizi de değiştiriyor” dedi.

“Gıda bağımlılığına neden oluyor”

“Kilo almak, beyni şekerli ve yağlı gıdalardan alınan zevke karşı duyarsızlaştırabilir” diyen Doç. Dr. Ömer Yoldaş, “Yapılan araştırmalar kontrolsüz kilo alımının daha fazla sağlıksız beslenmeye teşvik ettiğini ortaya koyuyor. Daha önce yapılmış olan bir çalışmada şekerli içecek içen kadınlara birtakım testler yapıldı. Şekerli içeceğin beyinde striatum olarak bilinen bir alanı harekete geçirdiğini gördüler. 6 ay sonra kilo almış olan aynı kadınlar üzerinde çalışma tekrarlandı ve kadınlar ne kadar kilo almışsa daha önce içtikleri şekerli içeceğe o kadar az yanıt verdiler” dedi.

“Obezite, beynin daha hızlı yaşlanmasına yol açıyor”

“Doğal yaşlanma sürecinde beynimiz değişir.  Yaşlandıkça beyin beyaz cevheri kaybeder ve küçülür.  Ancak yaşlanma süreci her insan için aynı değildir.  Bireysel faktörler, yaşa bağlı beyin değişikliklerinin daha hızlı veya daha yavaş olmasına yol açabilir” diyen Doç. Dr. Ömer Yoldaş “Beyin yapımızı etkileyen bu faktörlerden biri aşırı vücut ağırlığıdır.  Obezite, normal yaşlanma sürecini hızlandırarak değiştirir.  Yapılan araştırma çalışması, obez insanların beyninde normal kilolu bireylere kıyasla daha az beyaz cevherin bulunduğu sonucuna varmıştır. Veriler, obez insanların beyninin, normal kilolu muadillerine kıyasla anatomik olarak on yıla kadar daha yaşlı göründüğünü gösterdi” dedi. 

“Obeziteden kurtulmak mümkün”

“Obezite beraberinde birçok yandaş hastalığı getirebilir” diyen Ekol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ömer Yoldaş, “Obezite beraberinde tip-2 diyabet, insülin direnci, uyku apnesi, hipertansiyon, astım, solunum zorluğu, karaciğer yağlanması, metabolik sendrom, safra kesesi hastalıkları gibi birçok hastalığı getirir. Çok geç olmadan önemli bir sağlık sorunu olan obezitenin tedavi edilmesi gerekir. Çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkan aşırı kilo ve obezite sorunu için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, kalori hesaplamak ve hareketli yaşam tarzı iyi bir çözüm olabilir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.