Dikkat! Pandemiden nasıl güçlü çıkabiliriz? 

Dikkat! Pandemiden nasıl güçlü çıkabiliriz? 

Senin Kariyerin Danışmanlık Başkanı ve Öğretim Görevlisi Gonca Elibol; Covid-19 ile birlikte e-ticaret, lojistik, uzaktan eğitim, oyun sektörü gibi teknoloji tabanlı sektörlerin yükselişe geçtiğini belirtiyor. 

AKILLI TEKNOLOJİLERİ GİYDİRMEMİZ ŞART

“Gelecekte tarım, sanayi, inşaat, sağlık, turizm, tekstil ve eğitim gibi tüm sektörlerde teknoloji olmadan işler yürümeyecek, bu yüzden tüm sektörlere akıllı teknolojileri giydirmemiz şart” diyen Elibol, “Dünyanın kabuk değiştirdiği bir dönemden geçiyoruz. Zaten son yıllarda dijital dönüşüm ve küreselleşme ile dünya değişim ve dönüşüm içerisindeydi. Pandemi bu süreci zorunlu hale getirdi. Dijital dönüşüme adapte olan, teknolojiye yatırım yapan, bilgiye ve insan kaynağına ödem veren ülkeler giderek büyüyor. Türkiye gelişmekte olan bir ülke ve gelişmiş bir ülke olabilmesi için bilgi ve teknolojiye odaklanması gerekiyor. 

SİSTEMİN OLMADIĞI YERDE BELİRSİZLİK VARDIR

Ülkemizin kaynakları ve insan kaynağı açısından potansiyeli çok yüksek, bu güçlü noktaları fırsata çevirmemiz gerekiyor.  Mesela dışa bağımlı olduğumuz enerji, teknoloji, sanayi hammaddesi vs. gibi alanları yok etmeye odaklanmak yani kendimiz üretmek için öncelik verilmelidir. Dışa bağımlı olduğumuz sürece hem kambur olacağız hem de cari açığımız olacak. Ayrıca kamu ve özel sektörde genel anlamda eksi olan liyakat, adalet ve profesyonel sistemlerin kurulması ve var olanın sağlıklı bir şekilde işleyişi için denetim ve değerlendirmeler arttırılmalıdır. Sistemin olmadığı yerde belirsizlik vardır ve buda hataya yol açmaktadır. 

VERİMLİLİK İÇİN MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ

Öte yandan içinden geçtiğimiz pandemi sürecinde kritik günler yaşıyoruz. Bu süreçte A’dan Z’ye daha çok çalışmamız gerekiyor. Çalışanlar kapasitelerini yükseltmek, işverenleri temsilcileri de çalışanlardan verim almak için daha çok özen göstermelidir. Yani çalışanı değerli hissettirecek, motivasyonunu arttıracak yöntemler geliştirmelidir. Bu yöntem maddi bir ödül olmayabilir. İnsanın ruhuna dokunmak en büyük motivasyon kaynağıdır. İlaveten etik değerler iş dünyasının prensibi olmalıdır.

BEŞERİ SERMAYEYE ÖNEM VEREN ÜLKELER GELİŞMİŞ ÜLKELERDİR

Pandemi sürecinde, ülke olarak birlikteliğe ve kenetlenmeye daha çok ihtiyacımız var. Dünya tarihinde yaşanan krizler karşısında gelişmiş ülkelerin tutum ve politikalarını inceldiğimizde; ortak akıl ve birliktelik ruhuyla hareket eden ülkelerin kazançlı çıktığı, bilgi ve teknolojiye yatırım yapan, beşeri sermayeye önem veren ülkelerin, gelişmiş ülke konumuna eriştiği bilinmektedir. Çünkü bilgiye yapılan yatırım en karlı yatırımdır.” diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.