Dikkat! Sonbaharda bu besinleri tüketin!

Dikkat! Sonbaharda bu besinleri tüketin!

Meyve-sebzelerin mevsiminde tüketilmesinin daha doğal ve sağlıklı olduğunu artık bilmeyen yok.

Peki eylül,ekim ve kasım aylarında tüketilmesi gereken yiyecekler neler? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir anlattı

Eylül: Üzüm ve Fındık

Üzümün hem kan şekerinin dengelenmesinde aktif bir rol oynar hem de harika bir potasyum deposudur. Aynı zamanda bağışıklık sistemi açısından da oldukça önemlidir. Kabuğundaki resveratrol maddesi ile kansere karşı koruyucudur. Üzüm yüksek glisemik indekse sahip olmasından dolayı kan şekerinizi hızlı yükseltebilir. Bu yüzden özellikle insülin direnci ve diyabet hastalarında tüketimine dikkat edilmeli. Üzüm tüketimi insülin direnci olanlarda 1 çay bardağı, normal bireyler için 1 su bardağı ideal porsiyondur.

Kilo problemi yaşayanlar dikkat!

Fındık muhteşem bir kaliteli yağ kaynağı. Tok tutmasının yanı sıra folik asit, E ve K vitaminleri bakımından yüksek olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Fındık içeriğindeki kaliteli yağ asitleri açısından zengin de olsa kalori olarak yüksek bir besin olması sebebiyle yüksek tüketim miktarlarında yağlanmanıza sebep olacaktır. Özellikle kilo problemi yaşayanların dikkat etmesi geren bir besindir. 1 avuç içi büyüklüğündeki çiğ fındık doğru tüketim porsiyonudur.

Ekim: Turp ve Havuç

Turp özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucudur. Bununla birlikte demir ve folik asit bakımından oldukça zengin olan turp hastalıklara karşı harika bir kalkan olarak salatalarda muhakkak olması geren bir besindir. Gastrit veya reflü hastaları ile böbrek taşı olan hastalar, daha düşük porsiyonlarda tüketmeli. 1 küçük boy turp ideal porsiyondur.

Havucu çiğ tüketin çünkü...

Bakır ve potasyum olarak oldukça önemli bir kaynak olan havuç, kalorisi düşük olduğu için sıkça tüketilen bir sebze. Özellikle çiğ olarak tüketilmesi geren havuç pişirildiğinde şeker içeriği yükseleceğinden özellikle diyabet hastaları açısından dikkat edilmeli. 1 orta boy havuç ideal porsiyondur.

Kasım: Pazı ve Ispanak

A ve C vitamini bakımından oldukça yüksek olan pazı, göz ve bağışıklık sağlığı açısından oldukça önemli. İçeriğindeki yüksek lif sayesinde bağırsak hastalıkları ve kabızlık gibi problemlerin de önüne geçiyor. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar pazıyı daha dikkatli tüketmeli, 8 yemek kaşığı pazı veya 3 pazı dolması ideal porsiyondur.

Alzheimera karşı ıspanak

Lif, antioksidan ve B6 vitamini açısından yüksek olan ıspanak, az pişirildiği veya çiğ tüketildiği zaman bu vitaminleri daha iyi muhafaza ediyor. Ispanağı az pişirip salata olarak tüketirseniz etkisi artacağı için kalp ve Alzheimer gibi hastalıklara karşı da oldukça koruyucu olacaktır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar daha dikkatli tüketmeli. Ispanağın doğru porsiyonu 10 yemek kaşığı veya 2 avuç kadar bebek ıspanaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.