Dikkat! Vücuttaki tüm zehri 15 dakikada atıyor!

Dikkat! Vücuttaki tüm zehri 15 dakikada atıyor!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Büşra Çengel kırmızı pancarın faydalarını anlattı. 

Corona virüs ile mücadelede alınan önlemlerin başında bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi yer alıyor. Bunu da ancak sağlıklı besinler tüketerek sağlamak mümkün. Öyle besinler var ki vücuda sunduğu katkılar inanılmaz. Bunlardan biri de antioksidan deposu kırmızı pancar. "Kırmızı pancarın faydaları nelerdir?" diye merak edenler için Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Büşra Çengel sıraladı,

Antioksidan açısından oldukça zengin olan kırmızı pancar, mucize besinlerin başında geliyor. Pancara kırmızı rengini veren betalain sağlık için de önemli etkili bir antioksidandır. Kırmızı pancarın içerisinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunur. Aynı zamanda fosfat ve potasyum gibi birçok mineral içeren pancar kansere karşı koruyucu görev üstlenir. Pancar betalain denilen fitonutrientler içerir. Bu madde, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları da engelleyebilir. İşte madde madde kırmızı pancarın mutlaka bilinmesi gereken faydaları:

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor 

Kırmızı pancar içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkili bir rol oynuyor. Bu sayede birçok hastalığın ortaya çıkmasına engel oluyor.

Tansiyonu dengeliyor 

Yüksek tansiyon birçok önemli hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Kalp krizi, felç ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların temel nedeni olan yüksek tansiyon ciddi bir risk oluşturuyor. Pancar içeriğinde nitratlar sayesinde kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Böylece kırmızı pancar tüketerek tansiyonunuzu kontrol altında tutabilirsiniz.

Sindirimi düzenliyor 

Kırmızı pancar posası sayesinde bağırsak hareketlerini düzenliyor. Böylece kabızlık, hazımsızlık, karında şişlik gibi sorunların önüne geçiyor. Pancar sindirim sistemini düzenleyen iyi bir lif kaynağıdır.

Vücudu toksinlerden arındırıyor 

Kan temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu için detoks olarak kullanılabilen aynı zamanda iltihap önleyici-azaltıcı etkiye de sahiptir.

Kanseri önlemeye yardımcı oluyor 

Kırmızı pancarda bulunan betanin yüksek oranda antioksidan özelliği gösteriyor. Bu da meme ve prostat kanserini önlemeye yardımcı oluyor. Pancar tüketimi vücudun kansere karşı koruyucu kalkan geliştirmesini sağlıyor.

Kilo vermeyi kolaylaştırıyor 

Yüksek su içeriği ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermeye yardımcı olan pancar diyet listelerinde mutlaka bulundurulması gereken besinlerdendir. Hem oldukça faydalı olması hem de düşük kalorisi nedeniyle tüketilebilir. Kırmızı pancar ayrıca göz sağlığını korur, kemik sağlığı ve kemik gelişimini olumlu etkiler, karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yapar, kansızlığı önler, kalp-damar hastalıklarına iyi gelir. Buharda 15 dakikayı, fırında 1 saati geçmeyecek şekilde pişirilerek tüketilmeli. Fazla kaynatmak besin değerinin düşmesine neden olur. Çiğ tüketerek daha çok vitamin almış olursunuz. Kırmızı pancarı salatalarda, soslarda ve turşu olarak tüketebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.