Dikkat! Zararlı yazılımlar güvenlik sertifikası görünümlü!

Dikkat! Zararlı yazılımlar güvenlik sertifikası görünümlü!

Kaspersky araştırmacıları zararlı yazılımları yaymak için yeni bir yöntem kullanıldığını keşfetti. 

Siber suçlular kötü niyetli yazılımları sahte güvenlik sertifikası şeklinde yayıyor. Kullanıcılar zararlı yazılımın bulunduğu siteye girdiğinde, güvenlik sertifikasının süresinin geçtiğini ve bağlantının tamamlanamayacağını gösteren bir iletiyle karşılaşıyor. Devam etmek için yeni sertifikanın yüklenmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak kurbanın bilgisayarına asıl yüklenen şey yeni sertifika değil zararlı yazılım oluyor.

Şimdiye kadar bu yöntemle yayılan iki tür Truva atı tespit edildi: Mokes ve Buerak. Mokes kurbanın cihazına arka kapı erişimi sağlarken Buerak ise cihaza başka zararlı yazılımlar indiriyor.

Arka kapılar en tehlikeli zararlı yazılım türleri arasında yer alıyor. Bu yazılımlar tehdit gruplarının hedef aldığı cihazların kontrolünü ele almasını sağlıyor. Kullanıcılar cihazlarından yararlanıldığını dahi fark etmeyebiliyor.

Siber suçluların daha önce zararlı yazılımları yaymak için resmi uygulamaların güncellemelerinden yararlandığı biliniyordu. Ancak Kaspersky araştırmacılarının bu yıl tespit ettiği sahte güvenlik sertifikası yöntemiyle ilk kez karşılaşılıyor.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Victoria Vlasova, “Bu tehdit kullanıcıların daha önceden ziyaret ettiği resmi sitelerde ortaya çıktığından çok daha hızlı yayılabiliyor. Ayrıca açılan pencerede de web sitesinin gerçek adresi yer alıyor. Bu nedenle insanlar doğal olarak, istedikleri içeriğe ulaşmak için önerilen sertifikayı indiriyor. Ancak kullanıcılar internet üzerinden bir şey indirmeleri istendiğinde her zaman dikkatli olmalı. İstenen şeyler her zaman gerekli olmayabiliyor.” dedi.

Kaspersky ürünleri, bu tehdidi başarılı bir şekilde tespit edip engelliyor. Cihazınıza zararlı olabilecek yazılımlar indirmekten kaçınmanız için Kaspersky uzmanları şunları öneriyor:

URL’nin biçimini ve şirket adını iki defa kontrol edin

Web sitelerine girmek için bir bağlantıya tıklamak yerine adresi tarayıcınıza yazmayı tercih edin
Sizi çeşitli siber tehditlerden koruması için Kaspersky Security Cloud gibi bir güvenlik çözümü kullanın

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.