Dikmen, Aydınlı gazetecilere kent muhabirliğini anlattı

Dikmen, Aydınlı gazetecilere kent muhabirliğini anlattı

Haber sokaktadır

Aydın Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından düzenlenen Güney Kalkınma Ajansı (GEKA) 2017 yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen “Kent Muhabirliği Uygulamalı Eğitimi Programı”nın ikinci gününde İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, Aydınlı gazetecilere mesleki deneyimlerini anlattı.

Aydın Stratejik Planlama ve Yenilik Merkezi'nde düzenlenen programda “Kent Muhabirliği” konusunda katılımcılara eğitim veren Dikmen, “Gazetecilik masa başında yapılacak bir iş değildir. Muhabir oturmaz” dedi.

Muhabirlik masa başında yapılmaz

Dikmen, TRT'de çalıştığı yıllara ilişkin anılarını da paylaşarak, TRT'nin geçmiş dönemde saygın ve güvenilir bir kurum olduğunu da vurguladı. Dikmen, şunları söyledi:

“TRT'de benim hocam Turgut Özakman'dı. Özakman, bize her zaman, 'Haber dört duvar arasında olmaz. Sokağa çıkın haber köşede sizi bekliyor göreceksiniz' derdi. Kendi mesleğimi sürdürürken hep sokakta olmayı çok sevdim. Muhabirlik asla masa başında yapılacak bir şey değildir. Haber sokaktadır. Masa başında yol haritaları çizilebilir, araştırma yapılabilir ancak sokağa çıkıp haber takip edilmelidir.”

Bülten gazeteciliği yapılıyor

Medyada, muhabirliğin müsahhilikten sonra en kolay tükenen meslek olduğunu kaydeden Dikmen, “Hiç gerek yokmuş gibi yayın kuruluşları önce muhabir sayısını azaltmaya başlıyor. 'Nasıl olsa basın birimleri bülten geçiyor' diye düşünülüyor. Bülten gazeteciliği yapılıyor artık. Tek kaynaktan, tek görüşten gelen bültene, olduğu gibi kes kopyala yapıştır kalıbıyla gazetelerde yer veriliyor. Özgün hiçbir şey çıkmıyor. Oysa muhabirler olaya başka noktalardan bakarlar. İnsanları farklı kaynaktan beslerler” diye konuştu.

“Gerçek gazetecilik gerçek demokrasilerde olur”

Basın sektöründe özel haberin ön plana çıkması gerektiğini de dile getiren Dikmen, şöyle konuştu:

“Muhabirlerin bir olayı takip etmek yerine özel habere yönelmesi, röportaj konusunda kendisini geliştirmesi gerekiyor. Ancak günümüzde ciddi bir dezenformasyon sıkıntısı yaşıyoruz. Muhabirlerin eli kolu bağlı. Belki de bu yüzden muhabirlik kadroları azalmaya başladı. Batıdaki gazeteler muhabiri kaldırıp özel habere, gerçek haberi yansıtan röportaja bu kadar yöneliyorsa orada başka soruları da sormak gerekiyor. Ancak röportaj yapabilmek için cesur ve özgür olmak lazım. Gerçek gazetecilik ancak ve ancak gerçek demokrasilerin olduğu ülkelerde olur.”

Etkinliğin sonunda Dikmen, Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener ve Aydınlı gazeteciler ile anı fotoğrafı çektirdi.

Eğitimler 4 gün sürecek

22 – 25 Ocak 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek eğitim programları kapsamında ilk gün Anadolu Ajansı Hatay Eski Müdürü Ramazan Şanıvar, “Foto Muhabirliği” konusunda eğitim verirken, 24 Ocak Salı günü Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, “Haber Yazım Teknikleri” ve 25 Ocak Çarşamba günü Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca da, “Köşe Yazarlığı” konusunda eğitim verecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.