Dirençli olmak iyidir ama bu direnç iyi değil!

Dirençli olmak iyidir ama bu direnç iyi değil!

İzmir Veteriner Hekimler Odası, 12-18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Haftası'na dair açıklama yaptı.

İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı M. Gökhan Özdemir, 12-18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Haftası'na dolayısıyla bilgilendirici açıklamada bulundu. Özdemir yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

"

Bağışıklık sisteminin güçlü olması, sağlıklı olmamızı sağlayan etkenlerden biridir.

Hastalıklara karşı dirençli olmamız, sosyal yaşamda bir takım güçlüklere direnebilmemiz, psikolojimizin sağlam ve olumsuzluklarla baş edebilir dirence sahip olması da bizi sağlıklı kılar.

Ancak 12-18 Kasım haftasında dikkat çekilen “Antibiyotik Direnci” istenmeyen bir durumdur.

Antibiyotiklerin kullanımı enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde üst düzey bir tedavi aşamasıdır. Yani hastalığınızın düzeyi yüksek ve iyileşme süreciniz zor olacak ise antibiyotik tedavisi önerilir. Bu hayvan hastalıklarında da böyledir.

Çünkü gereksiz ve yanlış ilaç kullanımından kaynaklanarak insan ve hayvanlarda kullanılan antibiyotiklere direnç gelişmesi söz konusudur.

Dolayısıyla aslında ihtiyacınız yokken kullandığınız antibiyotikler yüzünden antibiyotik tedavisi gerektiren ciddi bir durumla karşılaştığınızda eğer antibiyotik direnci gelişti ise tedaviniz daha zor olacaktır. Ayrıca dirençli bakteriler nedeni ile farklı hastalıkların da ortaya çıktığına dair veriler bulunmaktadır.

Hayvanlarda hem hayvanların kendi sağlığı, hem de insan sağlığı için, insanlarda da hem kendi sağlıkları hem de halk sağlığı açısından antibiyotik kullanımında bilinçli olunması gerekmektedir.

“Antibiyotik Farkındalık Haftası” dolayısıyla herkesi bu uygulamalarda daha bilinçli davranmaya davet ediyoruz.

Bu haftaya istinaden, İlaç Sektörünün de sosyal sorumlulukları kapsamında “Antibiyotiklerin Kullanımına Dair Politikaları”nda duyarlı olmaları gerektiğini hatırlatmak faydalı olacaktır.

Hastalıklara dirençli ama Antibiyotik direncine karşı bilinçli günler dileriz."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.