Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Almanya açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Almanya açıklaması

Çavuşoğlu, 'Erdoğan Almanya'da miting yapacak mı ?' sorusuna bakın ne yanıt verdi.

Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında konuştu.Çavuşoğlu, 'Erdoğan Almanya'da miting yapacak mı ?' sorusuna ''Nerede olabileceğine dair. Henüz tarihi belli değil. Elbette Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Almanya'ya vatandaşlarımızla buluşmaya geldiği zaman elbette her türlü tedbiri alacaklarını söylediler. Bu olması gereken ve olumlu bir şey.'' sözleriyle cevap verdi.

Berlin'de konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, altını çizerek söylediğini vurgulayarak, "Almanya sistematik bir şekilde toplantı yemeklerimizi iptal etti" dedi. Çavuşoğlu, "Duyduğumuz rahatsızlığı Alman Bakan'a ilettim" ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, Erdoğan'ın Almanya'da mitingiyle ilgili olarak Alman mevkidaşının, "Erdoğan'ın, Almanya'ya geldiği zaman elbette her türlü tedbiri alacaklarını söylediğini" açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'da basın toplantısı düzenledi.

İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasının satır başları:

''ENDİŞELERİMİZİ SAYIN BAKAN'A AÇIK AÇIK SÖYLEDİK''

Dostum Gabriel'le 3 kez telefonla görüştüm. Bu sabah kahvaltıda kendisiyle çok samimi bir görüşme yaptım. Herşeyi açık açık konuştuk. Bu uygulamalardan duyduğumuz rahatsızlığımızı ilettim. Almanya'daki Türk toplumuna yönelik sistematik baskılardan endişe duyduğumuzu vurguladık. Burada yaşayan Türkler, Antalya'da yaşayan Alman dostlarımız önemli bir bağ oluşturuyor. O nedenle bu uygulamaların mutlaka tekrar etmemesi gerektiğini söyledik. Biz bunları açıkça konuşuyoruz ki bundan sonraki süreçte diyaloğumuzu devam ettireceğiz. Esasen iki ülke arasındaki ilişkilerin herkesten daha iyi olması gerekir. Bugüne kadar Türkiye Almanya'ya karşı hiç kötü ilişkileri olmamıştır. Ama Türkiye'ye yönelik altını çizerek söylüyorum sistematik şekilde karalama kampanyası, Cumhurbaşkanımıza ve topyekün Türkiye'ye yönelik saldırılar, PKK ve diğer terör örgütlerin Almanya'daki faaliyetlerinden rahatsız olduğumuzu açıkça dile getirdik.

'ALMANYA KARARINI VERMELİ 

Dostum Gabriel'de iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi olmasını dile getirdi. Bundan sonraki süreçte tekrar birlikte olacağız. Dostumuz Gabriel'i Türkiye'de ağırlayacağız. İki ülke arasındaki stratejik işbirliğini geliştirmesi lazım. Biz iki dost olarak mı yolumuza devam edeceğiz, yoksa birbirimizden kopmayı mı tercih ediyoruz. Biz iki dost ülke olarak devam etmek istiyoruz ama Almanya da bu konuda kararını vermeli. Varsa sorun açık açık konuşmak ve varsa ortaya çıkan bir fırsat nasıl değerlendiririz onları da konuşuruz. Özellikle turizm alanında işbirliğimizi güçlendirme konusunda irademizi ortaya koyduk. Michael Gabriel her sene tatilini Türkiye'de geçirir. Bir sonraki gelişimde de dostum Gabriel beni evine davet etti. Biliyorsunuz bir kız çocuğu doğdu. Kendisine hediyemizi takdim ettik.

''ALMANYA REFERANDUMDA TARAF TUTMAMALIDIR''

PKK, FETÖ'cülerin Almanya'da serbest dolaşmalarının önüne geçmesi gerekiyor. Bunlar hepimizin ortak düşmanıdır. Bu yılanlar seni de sokar, beni de sokar. Bugün çok samimi bir ortamda düşüncemizi ve beklentilerimizi aktardık. Önümüzdeki süreçte hangi Bakanımızın ve siyasetçimizin ne zaman hangi faaliyette bulunacağını liste halinde verdik. Türkiye'den gelecek siyasetçilerin, Türk halkıyla, Türk toplumuyla buluşmasının engellenmemesi gerektiğini söyledik. Hayırcılar her türlü eylemlerde bulunuyorlar, destekleniyor. Bazı yerlerde belediyeler ortak oluyor. Ama evet için kampanya yapmak isteyenler, halkla buluşmak isteyenler engelleniyor. Bu demokrasiye uymaz. Biz hiçbir zaman Almanya'daki seçimlerde taraf tutmadık. Sadece Türkler'e 'entegre olun vatandaşlığınızı alın, haklarınızı kazanın' dedik. Almanya da Türkiye'de hassas bir referandum sürecinde taraf tutmamalıdır. Bu bizim iç işimizdir.

''BİZ BURADA ALMAN POLİTİKALARINA KARIŞMIYORUZ''

Alman Hükümeti'nin kanunları çerçevesinde birlikte hazırlamış olduğumuz sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Başbakanımız dahil olmak üzere Almanya yetkililerine karşı olumlu bir tutum içerisindeler. Tabii ki bu toplantılar diğerleriyle karşılaştıracak olursak hiçbir fark oluşturmayacaktır. Biz burada Almanya politikasına karışmak açısından değil, basit bir şekilde burada seçme hakkı olan insanlara seçimlerde olduğu gibi referandumda da herhangi bir politikacı burada kendini ifade etmek isteyebilir. Şunu biliyoruz ki, farz ediyoruz ki Almanya demokratik bir ülke.

''O GAZETECİ GAZETECİLİK FAALİYETİNDEN TUTUKLANMADI''

Gazetecilik eyleminden dolayı tutuklanmadı. Türkiye'de hukuki bir süreç söz konusu. Bize göre gazeteciler sorumluluklarını taşımalıdır. Ben bir yargı insanı değilim, bir bakanım.

''ALMANYA ELEŞTİRİYOR, BİZ ELEŞTİRİNCE SORUN ÇIKIYOR''

Herhangi bir ülke bir başka ülkeyi eleştirebilir. Almanya başka ülkeleri eleştirirken bir sorun olmuyor ama biz Almanya'yı eleştirirken burada soru işaretleri oluyor. Biz burada bir farklılık görüyoruz. Almanya'da şunu görmekteyiz; her politikacı ya da birçok politikacı, basın tamamıyla ve yerel yetkililer çok sert bir şekilde, negatif bir şekilde, haksız bir şekilde Türkiye'ye yönelik İslamofobik tutumlar ortaya koymakta. Bunlar kabul edilebilir değil. Popülizm ciddi bir tehlike. Bu sadece düşmanlığı arttıracak eğilimleri, ayrımcılığı besler. Hoşgörüsüzlüğü ve diğer negatif eğilimleri besler diye düşünüyorum. Bu endişemiz ortak. Tahammüzlük, bazı kültürlere karşı düşmanlık. Bu noktadaki korkular yükselmekte. Bu aslında 2. Dünya Savaşı sürecine benzemekte. Bunlar tehlikeli eğilimler. Biz yapıcı olmaya hazırız.

''BİZ ALMANYA'YI DOST OLARAK GÖRÜYORUZ AYNISINI BEKLİYORUZ''

Herşeyde aynı fikirde olmak zorunda değiliz. Politikalarda bazen düşmanlık görülebilmekte. Biz bunu hissetmekteyiz. Biz Alman dostlarımıza, "Türkiye'yi dost mu düşman olarak mı görüyorsunuz?" diyoruz. Biz Almanya'yı dost ve müttefik olarak görüyoruz. İncirlik'i onlara da açmış durumdayız.

ERDOĞAN MİTİNG YAPACAK MI?

Sayın Cumhurbaşkanımızın nerede miting yapacağı yer belli değil. Bu konu gündeme geldi. Nerede olabileceğine dair. Henüz tarihi belli değil. Elbette Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Almanya'ya vatandaşlarımızla buluşmaya geldiği zaman elbette her türlü tedbiri alacaklarını söylediler. Bu olması gereken ve olumlu bir şey.

BAHÇELİ GELECEK Mİ?

Sayın Devlet Bahçeli bir devlet adamı olarak, Almanya'daki baskılardan dolayı bir tepki olarak "ben de gelebilirim" dedi. Bence devlet adamına yakışan bir tavırdır, kendisini kutluyoruz. Bu yapılan engellemelerden ötürü yapılan bir tepkiydi. Elbette birlikte gelirlerse çok iyi olur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.