Diyabet Hemşireliğinde Türkiye’de Bir İlk

Diyabet Hemşireliğinde Türkiye’de Bir İlk

Türkiye’deki üniversitelerde ilk kez İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Sağlık Bilimleri Fakültesi öncülüğünde, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde “Diyabet Hemşireliği Yüksek Lisans Programı” açıldı.

İlk öğrencilerini kabul eden programla ilgili açıklama yapan İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bumin Nuri Dündar, toplumda çok sık görülen diyabetin, tedavisi ve izleminde dünyada son yıllarda önemli gelimeler yaşandığını belirtti. Prof. Dr. Dündar, ülkemizde ilk kez İKÇÜ’de açılan “Diyabet Hemşireliği Yüksek Lisans Programı” ile diyabetin izlem ve tedavisi konusunda daha akademik ve bilimsel ortamda yetişmiş diyabet hemşiresi eğiticileri ve diyabet hemşirelerinin sağlık ordusuna katılacağını söyledi.

“Hemşirelik mesleğinde branşlaşma önem kazandı.”

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Koyu ise gelişen ve değişen dünyada yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmelerin tüm alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da  nitelikli kişilere olan gereksinimi arttırdığını kaydetti.Klinik bakım süreçlerinde yer almalarından ve doğrudan hasta ile çalışmalarından dolayı hemşirelik mesleğinde “branşlaşma” ya da “özel dal hemşirelikleri” konularının ön plana çıkarttığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Koyu, küresel bir sağlık sorunu olan diyabet hastalığı konusunda da branşlaşmanın önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Ahmet Koyu “Ülkemizde yıllar içerisinde oldukça ciddi ve başarılı bir gelişme göstermiş olan diyabet hemşireliği alanında, sertifika programları olmasına rağmen diploma kazandıran ve hemşirelerin lisansüstü düzeyde eğitim almalarına olanak sağlayan bir eğitim programı bulunmamaktaydı. Bu eksikliği giderme yolunda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi önemli bir adım atarak Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Diyabet Hemşireliği Tezli Yüksek Lisans eğitim programını faaliyete geçirmiştir. Ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyan program İKÇÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2018-2019 akademik yılında güz döneminde üç öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır” dedi.

"İsterlerse İç Hastalıkları Hemşireliğinde doktora yapabilecekler.”

Program sorumlusu İKÇÜ Sağlık Bilimleri Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Ünsal Avdal da bu program ile uzmanlık düzeyinde bilgi ve donanıma sahip, yaşam boyu öğrenme felsefesini edinmiş, kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarını özümsemiş meslek üyeleri yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Uzman Diyabet Hemşiresi olarak yüksek lisansını tamamlayan hemşirelerin isterlerse İç Hastalıkları Hemşireliği alanında da doktora eğitimlerine devam edebileceklerini aktaran Doç. Dr. Avdal, “Alanında uzman hekim, hemşire ve diyetisyen akademisyenlerle multidisipliner bir yaklaşımla yürütülen bu programdan mezun olanlar; diyabetli bireylere uzmanlık düzeyinde eğitim ve bakım sağlarken; diyabet tedavisinde ve yönetiminde hem klinik hem de akademik açıdan bilimsel ve inovatif yöntemlerin kullanılmasına büyük katkılar sağlayacaklardır.”  diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.