Diyabet ve görme bozukluğu erken tespit edilecek

Diyabet ve görme bozukluğu erken tespit edilecek

Plos One'da yayımlanan araştırmaya göre bilim insanları, diyabet ile ilişkili diyabetik retinopatinin tespitinde yeni bir biyobelirteç keşfetti.

Indiana Üniversitesi Optometri Okulu araştırmacıları diyabete bağlı görme kaybı için yeni bir çalışma yürüttü. Araştırmaya göre, gözlerde bulunan yeni biyobelirteçler, diyabetik retinopatinin ve hatta diyabetin yönetilmesine yardımcı olabilecek nitelikte.

Diyabetik retinopati, retina ağ tabakasındaki kan damarlarında hasar gelişmesidir. Bu durum diyabetli (şeker hastalığı) hastalarda sıklıkla görülmektedir. Ortaya konan yeni çalışmada bilim insanları keşfettikleri bir biyobelirteç sayesinde erken teşhise ışık tutuyor.

diyabet-ile-iliskili-korluk-artik-daha-erken-tespit-edilecek4.jpg

Diyabet hastaları, görme bozukluğuna dikkat!

Erken evrelerinde diyabet, düzenli klinik muayene ile değişikliklerin tespitinden önce gözleri etkileyebilir. Bununla birlikte, yeni retina araştırmaları bu değişikliklerin özel optik teknikler ve bilgisayar analizi ile önceden düşünülenden daha erken ölçülebileceğini gösterdi.

Görmeyi tehdit eden bu durum için bilim insanları biyobelirteçleri tespit etmeye çalıştı. Bu biyobelirteçlerin tespiti diyabet veya görme bozukluğu riski taşıyan kişilerin erken evrelerde saptanmasını sağlayacak. Ayrıca doktorların bu hastaları yönetme becerisi de gelişecek. Çalışmayı ekip, PLOS One dergisinde yayımladı.

Indiana Üniversitesi Optometri Okulundan çalışmanın ortak yazarı Prof. Dr. Ann E. Elsner çalışma hakkında konuştu. Elsner, “Diyabetten kaynaklanan retina hasarının erken tespiti ağrısız yöntemlerle elde edilebilir. Teşhis edilmemiş hastaları yeterince erken tespit ederek kontrolsüz diyabetin sonuçlarını azaltmaya yardımcı olabiliriz.” dedi.

Retinadaki kan damarlarındaki değişikliklerin neden olduğu diyabetik retinopati, en yaygın diyabetik göz hastalığı. Yetişkinler arasında körlüğün ana nedenlerinden biri. Çalışmada, retinal görüntü işleme algoritmaları sayesinde daha erken evrelerde sağlık sorunu tespit edildi. Çalışma, Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Göz Enstitüsünden beş yıllık 2.6 milyon dolarlık bir hibe aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.