Diz eklemi ağrılarına diz protezi çözümü!

Diz eklemi ağrılarına diz protezi çözümü!

Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker, diz protezi hakkında bilgiler verdi.

Günlük hayatta sık karşılaşılan ve yaşamı zaman zaman olumsuz etkileyen diz ve diz eklemi ağrıları hakkında bilgiler veren Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Toker diz ekleminde oluşan rahatsızlıkların tedavisi hakkında bilgiler verdi. 

Total Diz Protezi

Diz ekleminin uyluk ve kaval kemikleri ile ön tarafta diz kapağı kemiğinden oluşmuş büyük bir eklem olduğunu belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Bütün vücut yükünü taşıdığı için aşınmaya yatkındır. Bahsedilen kemiklerin birbirlerine bakan yüzleri kıkırdak ile kaplıdır. Yaşlılık, aşırı kilo, romatizmal hastalıklar, geçirilmiş olan travmalar (düşmeler, trafik kazaları gibi), geçirilmiş diz eklemi enfeksiyonları kıkırdakta aşınmaya ve kayba sebep olarak kireçlenme (gonartroz) gelişmesine yol açar. Total diz protezi, aşınmış olan eklem yüzlerinin, özel malzemeler ile kaplanarak ağrısız yapay bir eklem oluşturulmasıdır” dedi.  

opr.-dr.-gokhan-toker_ortopedi-ve-travmatoloji-uzmani-002.jpg

Diz Kireçlenmesi Ameliyatı

Alternatif tedavi yöntemleri denenmiş ancak sonuç alınamayarak diz protezi ameliyatına karar verilmiş olan hastaya planlanan ameliyat tarihinden ortalama 1 hafta önce anestezi muayenesi yapıldığını belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Kan tahlilleri ve yapılan diğer tetkikler sonucuna göre gerekiyorsa dahiliye ve kardiyoloji konsültasyonları gerçekleştirilir. Ameliyat genel anestezi veya belden aşağıyı uyuşturma (spinal, epidural anestezi) uygulanarak yapılabilir. Ameliyat süresi her iki diz protezi için aynı seansta ortalama 1 saattir. Hasta ertesi gün koltuk değneği ya da yürüteç yardımıyla ayağa kaldırılarak yürütülür. Hastanede kalış süresi 3-4 gün kadardır” dedi. 

Diz Kireçlenmesi Tanısı 

Muayene sırasında ağrının yeri ve şiddeti, diz eklem hareketlerinin açıklığı tanı açısından önemli olduğunu belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Önemli tanı metodu hasta ayakta dururken çekilen ön-arka ve yan röntgen grafileridir. Özellikle ön-arka çekilmiş filmlerde eklem iç yan tarafının daralma derecesi tedavi seçiminde çok önemlidir” dedi. 

Diz Kireçlenmesi Ameliyatı Sonrası

Hasta eve gittiğinde genellikle kendi başına tuvalete gidebilir ve kişisel bakımını yapabilir halde olduğunu belirten Opr. Dr. Gökhan Toker, “Hareketler sırasında basit ağrı kesicilerle rahatlayacak kadar ağrı duyması normaldir. Bir süre kan sulandırıcı ilaçlar kullanılır. Hasta ameliyat sonrası su geçirmeyen pansuman sayesinde yıkanabilmektedir. Estetik dikiş atıldığı için 20. gün kontrolünde ağrısız pansuman çıkarılmaktadır. Bazı hastalarda fizik tedavi gerektirmeden rehabilitasyona devam edilmektedir. Koltuk değnekleri ameliyattan sonra 2 gün kullanılır ve bırakılır. 1.5-2 aylık zaman diliminde hasta normal hayatına dönebilmektedir” dedi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.