Diz ve kalça ağrılarında bu tedavi önemli!

Diz ve kalça ağrılarında bu tedavi önemli!

Opr. Dr. Ruşen Demir, “Günümüzde hastanın yaşına, kemik kalitesine, eklemin yapısına ve hastanın beklentisine göre dizayn edilmiş çok çeşitli protez tipleri vardır. Burada esas olan doğru hastaya doğru protez tipini belirlemek ve kullanmaktır” dedi.

“Vücudumuzdaki eklemler (başta diz ve kalça eklemi olmak üzere) ilerleyen yaşla beraber yıpranmaya başlar. Eklemlerdeki yıpranma ve bozulma özellikle kilo ile hızlı ilerlemektedir. Buna ilaveten yaşam alışkanlıkları, ağır iş koşulları süreci başlatır ve hızlandırır. Bu durumda bazı hastalarda protez cerrahisi uygulanması gerekir. Ancak protez cerrahisinde göz önünde tutulması gereken en önemli husus bu yöntemin en son seçenek olduğudur” diyen Ekol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nden Opr. Dr. Ruşen Demir, “Burada istenilen ve beklenen eskimenin kişinin kendi yaşı ile uyumlu ilerlemesidir. Ortopedik cerrahi bu süreçteki bozulmalara müdahale eder. Yaşa göre erken yıpranma nedenleri arasında kilo, geçirilen eklem travmaları ve eklem kırıkları, eklemde hızlı yıpranmaya neden olan romatizmal ve metabolik kemik hastalıkları, ağır iş ve yaşam koşulları, geleneksel yaşam alışkanlıkları (oturma şekilleri vb.) yer alır. Eklem bozulmalarında bozulmanın derecesine göre çeşitli tedavi prosedürleri uygulanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Protez Cerrahisi

Protez Cerrahisi hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Ruşen Demir, “Konunun bir diğer boyutu da normal yaşlanma sürecinde olan ve şikayeti olan hastaya protez yapılıp yapılmamasıdır. Konuya yaklaşım günümüzde tam netleşmemiştir. Genelde hasta talebi ve günlük aktivasyonu ne kadar kısıtladığı gibi kriterler ile değerlendirilip hasta ile hekim beraber karar vermektedir.

Protez cerrahisi uygulanacak bir diğer grup ise doğuştan eklem anomalisi olan genç hasta grubudur. Son olarak travma nedeniyle restore edilemeyecek kadar deforme olan eklem kırıklarında da protez cerrahisi düşünülebilir. Sebep ne olursa olsun sonuçta eklem deforme olduysa ve hastanın yaşam kalitesinden ciddi kayıplar olmaya başladıysa protez cerrahisi kararı alındıysa süreç işlemeye başlatılır” şeklinde konuştu.

opr-dr-rusen-demir-ortopedi-ve-travmatoloji-izmir.jpg

Planlama ve Hazırlık

Hastanın yaşı ve yandaş hastalıklarının süreci belirlediğini belirten Opr. Dr. Ruşen Demir, “Anestezi hekimi koordinasyonunda diğer branş hekimleri değerlendirir (dahiliye, kardiyoloji, göğüs hastalıkları). Özellikle diyabet gibi sistemik hastalıklarda kan şekeri ayarlaması oldukça önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonu ya da diş eti enfeksiyonu mevcutsa cerrahi öncesi tedavi edilmelidir” dedi.

Protez Seçimi Önemli

Cerrahideki başarının önemli koşullarından birinin protez seçimi olduğunu belirten Opr. Dr. Ruşen Demir, “Günümüzde hastanın yaşına, kemik kalitesine, eklemin yapısına ve hastanın beklentisine göre dizayn edilmiş çok çeşitli protez tipleri vardır. Burada esas olan doğru hastaya doğru protez tipini belirlemek ve kullanmaktır. Mesela kalça protezlerinde total ya da parsiyel, çimentolu ya da çimentosuz gibi protez tipleri vardır. Burada iyi ya da kötü protez kavramı yanlıştır. En iyi protez hastaya uygun olandır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.