Diz ve kalça protezlerinde kişiye özel tedavi yöntemi

Diz ve kalça protezlerinde kişiye özel tedavi yöntemi

Op. Dr Yağmur Işın, tıp alanında son yeniliklerden olan robot yardımlı navigasyon cihazlarının diz ve kalça protezi ameliyatlarında başarıyla kullanıldığını ve bu yöntemin giderek yaygınlaştığını söyledi.

Özel Sağlık Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr Yağmur Işın, navigasyon teknolojisi ile birlikte robotik cerrahinin ameliyatlarda hem hekime hem de hastaya avantaj sağladığını dile getirdi.

Operasyon hakkında bilgi veren Işın, “Navigasyon cihazıyla entegre çalışan konsollar ve el aletleri yani robotlar bulunuyor. Normalde elle yapılan ameliyatlarda bütün hastalara standart kesi uygulanarak her hastada aynı dizi elde etmek isteniliyordu. Fakat navigasyon sistemi sayesinde hastaya özgü açılarla protez koyma sağlanılıyor. Yani hastanın kendi vücut anatomisine robotik yardımla uygun kesiler yapılıyor. Bu da proteze binen yükün eşit dağılmasını sağlayarak protezin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Hastalara ameliyat öncesi tomografi çekimi gerektirmediği için de radyasyona maruz kalma riskini azaltıyor. Ameliyat esnasında planlama yapıldığı için birebir oluşturulan modelin eş zamanlı olarak hastaya uygulanması sağlanıyor. Rehabilitasyon süresini de kısaltıyor” dedi.

KİŞİYE ÖZEL UYGULAMA YAPILIYOR

Gelişen teknoloji ile birlikte bugüne kadar kullanılmış ve başarısı ispatlanmış yöntemlerin bile artık değiştiğini vurgulayan Op. Dr. Yağmur Işın, “Diz kireçlenmesi veya bilimsel adıyla gonartroz dediğimiz durum diz ekleminde kıkırdak yüzeyin zaman içinde yıpranması ve kaygan olan eklem yüzlerinin kayganlığını yitirip kemik yüzeylerin birbirine sürtünmesi olarak tanımlanabilir. Erken evrelerde ameliyat dışı cerrahiler tercih edilirken son evrelerde ameliyat kaçınılmazdır. Diz kireçlenmesinin tedavisinde yaygın olarak diz protezi ameliyatı tercih edilmektedir. Bu ameliyatta yıpranmış kemik ve kıkırdak yüzeyler çıkartılarak yerine protez koyulur. Koyulan bu protezler ile kişinin normal hayatına devam etmesi sağlanmış olur. Diz protezi ameliyatı ülkemizde sık uygulanan bir ameliyat olup sonuçları başarılıdır. Diz protezi ameliyatı gelişen teknoloji ile birlikte robot yardımlı navigasyon yapılabilmektedir. Bu yöntemin klasik diz protezinden en belirgin farkı bütün ölçüm ve planlamayı robotun yapmasıdır. Yani başka bir ifadeyle doktorunuzun sizin anatominize en uygun protezi en uygun kesilerle koymasını sağlayan üst düzey teknolojidir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.