Doç. Dr. Hepcan, Urla Rotary'nin konuğu oldu

Doç. Dr. Hepcan, Urla Rotary'nin konuğu oldu

Urla Rotary Kulübü, iklim değişikliğini ele alan bir toplantı gerçekleştirdi.

Urla Rotary Kulübü bu dönem çevre ile ilgili yaptığı çalışmalarında İzmir’deki iklim değişikliğini ve bu konuyla ilgili alınması gereken önlemleri konu alan bir toplantı düzenledi. Toplantının konuğu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan iklim değişikliğinin son yılların en önemli gündem konusu olmasına rağmen konunun ciddiyetinin yeterince algılanmadığını ve bunun bir varoluş meselesi olduğunun anlaşılamadığını ifade etti.

izmir-iklim-degisikligine-direnerek-uyum-saliyor-foto-1.jpg

İzmir’in iklim değişikliğine direnci artırarak uyum sağladığının altını çizen Doç. Dr. Çiğdem Coşkun Hepcan, “İklim değişikliğinin etkilerini hissetmemizin kaçınılmaz olduğu günümüzde hem iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltma hem de etkilere uyum sağlama zorunluluğumuz bulunmaktadir. Kentin iklim değişikliğine karşı direncini artırmak tüm kentsel sistemleri iklim değişikliği etkileri karşısında güçlendirmek ve kentin iklim değişikliği karşısındaki uyum kapasitesini artırmak anlamina gelmektedir. Su konusuna geldiğimizde ise bir akademisyen olarak suyun insana ait doğal bir varlık olmadığı ve her damlasının çok değerli olduğunu bilerek hareket edilmesinin onemli olduğunu bu nedenle de su kaynaklarinin, su sistemlerinin ve dogal su dongusunun korunmasini, yeralti su kaynaklarinin beslenmesini, yagmur suyunun toprağa sızmasını sağlayacak kentlerde suya yer açacak çözümlerin gelistirilmesinin yani sira yağmur hasadı ve gri su kullanımının yaygınlaştırılmasıa yönelik projelerin hayata geçirilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum. Kentsel sistemlerin dogal sistemlerin sagladigi faydalar olmadan işleyişini sürdürebilmesi mümkün değildir. Doğanın iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli destekçimiz olduğunu kabul ederek kentlerde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini ve meteorolojik kaynakli afet riskini azaltan sağlıklı işleyen mavi-yeşil altyapilarin oluşturulmasını önerebilirim. Kısa vadede yapılması gerekenler kentimizin iklim değişikliğinden nasıl ve ne şekilde etkileceğini belirlemek, bu etkiler karsisinda kentin iklim direncini artirmaya yönelik yol haritasını hazırlamak ve en çok etkilenecek yerlerde uyum eylemlerini hayata geçirmektir. Uzun vadede ise iklim değişikliğinin etkilerine tüm kentsel sistemleri güçlendirecek çözümlerin uygulaması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

izmir-iklim-degisikligine-direnerek-uyum-saliyor-foto-3.jpg

Urla Rotary Kulübü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Aksoy ise, “Dünyamızda yaşamı tehdit eden en önemli sorun olarak küresel ısınma ve iklim değişikliğini gösterebiliriz. Özellikle şehrinizin yer aldığı coğrafi bölgede yaşanan mevsimsel iklim değişiklikler ve kuraklık hergün kendini daha da belirgin olarak hissettirmektedir. Gerekli önlemlerin alınması ve konuya çözüm getirilmesi özellikle bizden sonra gelecek nesillerin daha konforlu bir dünyada yaşamlarını sürdürebilmeleri açısından bugün bize düşen görevler olarak değerlendirilmelidir.” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.