Doğru film ve TV programı seçimi ve bu seçimleri yaparken dikkat etmemiz gerekenler

Doğru film ve TV programı seçimi ve bu seçimleri yaparken dikkat etmemiz gerekenler

Kerem Yalçın yazdı...

Geçen hafta sizlerle paylaştığım yazımda hem çocuklarımız için hem de biz yetişkinler için birkaç film önerisinde bulunmuştum. Çocuklarımızla birlikte doğru seçilmiş bir film izlemek; hem bizlerin çocuğumuz ile kaliteli zamanı, hem de çocuklarımızın kendini geliştirebileceği ve aynı zamanda her iki tarafın da zevk alabileceği, eğlenebileceği bir etkinliktir. Bu hafta ise doğru film ve TV programı seçiminin faydalarından, çocuklarımızla birlikte izleyeceğimiz filmleri seçerken ve çocuklarımızla film izlerken nelere dikkat etmemiz gerektiğinden kısaca bahsetmek istiyorum.

Film ve TV programı seçiminde öncelikle naçizane önerim, film seçimi için öncelikle çocuğumuz ile izlemeyi düşündüğümüz filmi kendimizin izlemesi ya da uzmanlarca yapılmış film eleştirilerinin incelenmesi olacaktır.

Bu noktada bizler için ilk seçme kriteri, muhakkak çocuğumuzun yaşına uygun filmler seçmeye dikkat etmek olacaktır.  Aşırı şiddet, küfür ve ayrımcılık barındıran filmlerden ve TV programlarından kesinlikle uzak durmalıyız. Evet filmin ya da TV programının eğlendirici olması tabi ki önemli ancak; eğlenceli olduğu kadar eğitici filmler seçilmesi çok önemlidir.  Doğru film ve TV Programı seçimi, çocuğumuzun bilim, sanat, kültür, edebiyat, tarih, coğrafya gibi gelişimini ve ileride onu bekleyen eğitim hayatında çok büyük önem taşıyacak olan konulara ilgisini artırır, görmedikleri yerleri ve bilmedikleri kişileri öğrenmelerini için olanak sağlar. 

Seçilen film ya da TV programı için izlemeye ayrılan zamanın iyi belirlenmesi önemlidir.

Biz ebeveynler tarafından, öncelikle tarafımızca seçilmiş bir film veya TV programını izlemeye ayrılan zamanın iyi belirlenmesi gerekmektedir. Bu zaman hem biz hem de çocuğumuz için günün doğru ve her iki tarafın da günlük planı için uygun bir aralıkta olmalıdır. Ardından izlenecek filmlerin veya TV programının çocuğa uygun olarak seçilmesi gerekir.

Doğru film ya da TV programı seçimi çocuğumuza hem empati hem de yeni hayatları izleme yoluyla deneyimleme fırsatı verir.

Çocuğumuzun gelişiminde yaşına ve gelişimine uygun seçilmiş filmlerin veya TV programlarının izlenmesi, çocuk ve ebeveyn için birlikte eğlenirken hayata dair önemli paylaşımların yapıldığı önemli bir zaman dilimidir. Çocuklarımız izledikleri filmlerdeki kahramanlarla aralarında bağ kurarak, kendilerini onların yerine koyarlar. Bu kendini kahramanın yerine koyma eylemi çocuğumuzda uzun süreli olmayan duygu değişimlerine sebep olur. Film boyunca kahramanla sevinir, heyecanlanır ve üzülürler. Böylelikle çocuğumuz kendisi ve tanıdıkları dışında yeni insanları tanımış olur. Bu da çocuğumuza hem empati hem de yeni hayatları izleme yoluyla deneyimleme fırsatı doğurur.

Film izleme saatini çocuğumuz için kaliteli bir öğrenme zamanına çevirebiliriz.

Çocuğumuzun filmleri bizlerle izlemesi son derece önemlidir. Birlikte izlenen filmler duygu, düşünce paylaşımı sağlar ve çocuğumuz ile aramızdaki bağı güçlendirir. Ebeveynlerle beraber film seyretmek; çocuklarımızın soru sorma, sorgulama ve merak becerilerini geliştirmek için iyi bir fırsattır. Biz ebeveynler bu zamanı çocuğumuz için kaliteli bir öğrenme zamanına çevirebiliriz. İzlenen filmden sonra film kahramanlarının ne hissettiğini, kendisi benzer durumda kaldığında neler yapabileceğine dair konuşmak, çocuklarımızın hem hayal gücünün hem de empati yeteneğinin gelişmesi için katkı sağlayacaktır.

Film seçiminde yaş kriteri baz alındığında 4 -9 yaş aralığı çocuklarımıza göre film veya TV programları seçiminde dikkat edilmesi gereken birkaç öneride bulunmak istiyorum.

4-5 yaşlar için;  okula hazırlık niteliğinde, alfabeyi, sayı saymayı, renkleri öğreten programlar seçilmelidir. Bu yaş aralığı çocuğumuz için dil gelişiminin en yoğun yaşandığı dönemdir. Bu sebeple çocuğumuz izlediği TV programında ya da filmden duyduklarını taklit etme konusunda hevesli olacaktır. Bu sebeple çocuğumuzun izlediği görselde kullanılan dili beğenmiyorsak, hemen değiştirmeliyiz.

6-7 yaşlar için; en önemli olgu sosyalleşmedir. Bu yaşlarda çocuğumuz için arkadaşlıklar, sosyal ilişkiler gelişmeye başlar. İzledikleri filmlerden ya da TV’den edindikleri doğru düşünceler sosyalleşmelerine katkı sunacaktır. Bu sebeple film veya TV programı seçiminde yaşlarına uygun olmayan görüntülerle karşı karşıya gelmeleri olasılığı yüzünden, biz yetişkinlerin sürekli denetimi çok önemlidir. 

8-9 yaşlar için; şiddet içeren filmler, TV programları ilgilerini çekebilir ama unutulmamalıdır ki, bu tip görseller bu yaş için uygun değildir. Ailelerde en çok yapılan hatalardan biri bu yaşlarda erkek çocukların şiddet içeren görselleri seyretmelerine izin verilmesidir. Bu tip filmler ya da TV programları bu yaş gurubundaki çocuklarımızda davranış problemlerine, gece uykularının bozulmasına, duygusal sıkıntılar yaşamasına yol açmaktadır. Bu sebeple şiddet içeren görseller kesinlikle uzak durulması gereken temalardır.

Unutmayın, doğru film ve doğru TV programı seçimi çocuğumuzla geçireceğimiz kaliteli zamanı daha da kaliteli kılar.

Çocuğunuz için kendinize ve çocuğunuza küçücük bir zaman ayırın…


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.