Doğum kontrol hapları sağlığa zararlı mı?

Doğum kontrol hapları sağlığa zararlı mı?

Doğum kontrol hapları milyonlarca insanı gebelikten koruyor. Ancak uzmanlar, doğum kontrol haplarının sürekli kullanımında çeşitli hastalıklara neden olabileceğini ortaya çıkardılar.

 

Sürekli olarak  ve doktor kontrolü dışında kullanılan doğum kontrol hapları insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. İşte doğum kontrol haplarının sağlığınıza olan zararları…

Damar içi pıhtılaşmaya sebebiyet vererek, damar tıkanıklığına neden olabilir.

 

Migren ataklarının şiddetli bir şekilde artmasına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda  karaciğerin yorulmasına neden olarak, çeşitli karaciğer hastalıklarını beraberinde getirebilir.

 

Doğum kontrol haplarının önemli zararları dışında bir de yan etkileri olmaktadır, genellikle görülen yan etkileri bulantı bu durum ilacın içerisinde östrojene bağlı olarak dışa çıkıyor, seyreklikle kusmalar görülebilir, yine östrojen içeriği sebebi ile baş ağrısı olabilir. 

İçeriğindeki progesteron nedeni ile mantar şikayetleri de olabilmektedir. En ciddi yan etkisi trombombolik ataklar olmaktadır yani damar içerisinde pıhtılaşmayı arttırıp, buradan bir pıhtının beyin damarlarına ulaşarak bu damarların tıkanmasına sebebiyet vermek gibi riskleri olabilmektedir.

Ayrıca uzmanlar, doğum kontrol haplarının her bayanın kullanmaması gerektiğini söylüyorlar.  Doğum kontrol haplarının 35 yaş ve üzeri sigara içen bayanların kesinlikle kullanmaması gerektiğini özellikle belirtiyorlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.