Dokunulmazlık Oylamasının 2. Turunda Beklenmeyen Sonuç

Dokunulmazlık Oylamasının 2. Turunda Beklenmeyen Sonuç

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul'da görülen dokunulmazlık oylamasının ikinci turunda sürpriz sonuç çıktı.

TBMM Genel Kurulu, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerini yapmak üzere toplandı. Dokunulmazlık teklifinin 1. maddesi için oy kullanma işlemi tamamlandı.Birinci maddeye 373 kabul oyu çıktı. 138 milletvekili ret oyu kullandı. Eğer maddenin tümü üzerindeki oylamada kabul oyu 367'yi aşarsa referandum yapılmadan anayasa değişecek. İlk turda teklifin 1 maddesi için 350 kabul oyu çıkmıştı. Kabul oylarındaki artış dikkat çekti. Meclis'teki teklifin 2. maddesi için oy kullanma işlemine geçilecek.

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci turunda ilk madde oylandı. Dokunulmazlık görüşmesinde 1'inci maddenin 2'nci tur gizli oylamasının sonuçlarına göre ilk madde için oylamada 531 milletvekili oy kullandı. İlk madde 373 oyla kabul edildi. 138 vekil maddenin reddi yönünde oy kullandı. Sandıklardan 8 çekimser, 9 boş ve 3 geçersiz oy çıktı.

İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350 oy, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı.

367 AŞILIRSA...

Eğer maddenin tümü üzerindeki oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

1. MADDE NE İÇERİYOR

Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük'te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor.

2. MADDE

Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halk oylamasına sunulması halinde oylanır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.