Dolarda artış devam ediyor!

Dolarda artış devam ediyor!

Dolar/TL yükselişine devam ederek 16 TL seviyesini aştı. Bu gelişme ile birlikte Türk lirasında değer kaybı, son 5 ayda yüzde 18'e ulaşmış oldu.

Enflayonun yüzde 69,97'e yükselmesi ve Merkez Bankası'nın politika faizini artırmayacağı beklentisi, değer kaybeden TL'nin cazibesini ortadan kaldırarak zayıf seyre yol açtı. Dolar/TL Mayıs ayının ilk günlerine kadar 14,5-15 TL arasında iki ay boyunca yatay bir seyir izledi. Daha sonra aralıksız yükselişle kur, 16 TL seviyesini aştı.

TL'DE KAYIP YÜZDE 18'E ULAŞTI

Bu gelişmelerle birlikte hafta başından bu yana negatif getiri etkisi ve enflasyonda daha da yükseliş beklentisiyle değer kaybını sürdüren TL, dolar karşısında ay başından beri yaklaşık yüzde 8 değer kaybı yaşarken, son 5 ayda yaşanan kayıp yüzde 18 ulaştı.

cari-acik-rakamlari-aciklandi-jccy.webp

MERKEZ BANKASI'NIN REZERVLERİ ERİYOR

Öte yandan, TCMB'nin mevcut döviz politikasını sürdürebilmek için her gün daha fazla dövize ihtiyaç duymasına karşın rezervlerinin erimeye devam etmesi piyasanın kamu kontrollü olarak tanımladığı kur politikasındaki sürdürülebilirliğinin sorgulanmasının ana nedeni olarak dikkat çekmeye devam etti.

Rezervlerin erimeye devam etmesiyle TCMB'nin swap hariç rezervleri de eksi 52 milyar dolara kadar gerilemiş durumda.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.