Domates sezonu için fabrika temsilcileri toplandı

Domates sezonu için fabrika temsilcileri toplandı

İzmir’de faaliyet gösteren salçalık domates fabrikaları temsilcileri, 2020 yılı üretimini değerlendirmek ve 2021 yılı üretimini planlanmak, talepleri ve sorunları görüşmek adına bir toplantı gerçekleştirdi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda domates üreticilerinin sorunları ve firmalardan beklentileri fabrika temsilcisine iletildi. Firmaların sıkıntıları gündeme alınarak 2021 yılında nasıl bir yol haritası çizileceğine dair istişare edildi.

Firma temsilcilerini tek tek dinleyen ve üreticinin beklentilerini ileten Özen ”Biz hepimiz bütün tedarikçiler; gübreciler, ilaççılar, nayloncular, demirciler, fideciler, fidancılar, tüccarlar, sanayiciler hepimizin ortak olarak koruması, kollaması, ayakta kalmasını sağlaması gereken bir kesim var, onlar da üreticilerimiz. Üreticilerimiz, ürününü satamadığı, pazarlayamadığı sürece üretimin hiçbir değeri yok. Onlar olmazsa tarımsal üretimin olmayacağını biliyoruz. Bugün İzmir’e baktığımız zaman 3.6 milyon dönüm tarım arazisi olan bir şehir. 155 civarında bir ürün çeşitliliğimiz var. Domates de bu şehirde 900 bin ton gibi bir üretim miktarıyla en önemli ürünlerimiz arasında. Bu önemli bir potansiyel. Domates üreticilerimiz de bu üretimi yıldan yıla arttırarak devam ettiriyorsa bunun bir sebebi var; demek ki talep gören bir ürün. Piyasası olmasa bu üretime bu şekilde devam etmezler.

whatsapp-image-2021-08-02-at-16-34-52-1.jpeg

Sezon başında bir fabrikamız çıksa ve ben bu sene domates almayacağım dese mecburen üretimde bir azalma meydana gelecek. 150 bine yakın bir çiftçi ailemiz var, 3 bin civarında da domates üreticimiz. 115 bin dönümlük bir alanda domates üretimi yapıyorlar. Torbalı, Tire, Bergama, Kınık, Bayındır üretimin yapıldığı ilçelerimiz. Geçen yıl bu ilçelerimizde üretim yapan salçalık domates üreticilerimizin bize ilettiği bazı sorunlar var. Bu noktada yaşanan sorunlar aslında hem alıcının hem satıcının sorunu” dedi.

Mustafa Özen saha çalışmaları kapsamında domates üreticilerinden gelen, ilgili firmaların domatesleri nakliye etmemeleri, üreticinin kendi imkânlarıyla nakliyesini yaptıkları ürünleri firmaların kapıda almamaları, bekletmeleri, bekleyen üründe fireler yaşanması, sözleşmeyi firmaların üreticiye vermemesi, sözleşmede yazan fiyattan daha düşük fiyata almak istemesi gibi sıkıntıları firma yetkililerine ilettiklerini bildirdi.

Toplantı da belirtilen, ilgili firma yetkililerinin üreticilerden talepleri ise şu şekilde: Sözleşmeleri üreticilerin direkt ilgili firmalar ile yapmaları, makineli hasat yapacak üreticilerin mutlaka toprak işleme ve dikim yöntemini makineli hasada uygun şekilde yapmaları, hasat olgunluğuna gelmemiş, istenilen BRİX değerine ulaşmayan ürünlerin hasat edilmemeleri, hasadın ürün olgunluğuna göre kademeli olarak hasat edilmesi, sözleşmede miktarı belirtilen, alıcı firmanın önerdiği alan kadar üretim yapılması, sözleşmede belirtilen özellikte ürün yetiştirilmesi.

Toplantıda firmalar tarafından ifade edilen tüm sıkıntıların üreticilere de aktarılacağını belirten Özen; “domates üretiminde önemli bir noktada olan İzmir ilinde üretimin artarak ve sorunsuz devam etmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.