Dr. Enes Başak ve YouTuber yolculuğu

Dr. Enes Başak ve YouTuber yolculuğu

Dr. Enes Başak, Eylül Ayça Karakuş'un sorularını yanıtladı.

Bazı insanlarla yaptığınız işlerin devamı sürekli zamanla yenilenir. Her proje yeni bir heyecanı ve yeni bir mutluluğu getirir beraberinde. İstersiniz ki;o insanlarla daima el ele verip eğitim, sağlık, kültür, sanat ve en önemlisi insanlık adına beraberce bir fazlasını yapayım. İşte benim daima takipçisi olduğum, her projede birlikte çalışmaktan onur duyduğum değerli Dr. Enes Başak'la sizleri tanıştırmak istiyorum.

Merhabalar, Enes Bey. Öncelikle değerli okuyucularımız için kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Merhabalar, ben Dr. Enes Başak. Dört yıllık bir hekimim, şuanda Çorum’da görev yapıyorum. Daha önce görev yaptığım Şırnak Silopi’de 2016 yılında, çeşitli kurumlar tarafından Yılın Doktoru seçildim.

Bize kısaca çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Sosyal bir hekim olmayı tercih ederek, Silopi’de iken hafta sonları lise öğrencilerine ücretsiz matematik kursu verdim. Ayrıca köy okullarına yardım çalışmaları düzenleyerek bugüne kadar yaklaşık 20 farklı köy okuluna çeşitli malzemeler gönderdik. Bu yardımları, internet ortamında duyuru yaparak, başta Sn. Eylül Ayça Karakuş hanımefendi ve İKEA olmak üzere, yüzlerce insanın ve kurumun emeği ile gerçekleştirdik.

Tıp alanındaki çalışmalarınız nelerdir?

Tıp dünyası için web sitesi, akıllı telefon uygulamaları ve kitaplar yayınladım. Amacım, gelişen teknolojiye uygun yerli medikal platformlar meydana getirmekti. Halen tasarımı devam eden birçok akıllı telefon uygulamamız ve devam eden projemiz var.

Neden bir YouTuber olmaya karar verdiniz?

İnternet çağında yaşıyoruz, milyonlarca bilgi yumağının içerisinde doğru ilmeği bulmaya çalışıyoruz. Bu gerçekten çok zor. Bir hekim olarak hastalarımın gelmeden önce internet ortamında araştırma yaptığını ve çoğu zamanda bu yanlış bilgilere ulaştığını görüyorum. Bu gibi nedenler bende, çağımıza uygun bir proje yapma fikri meydana getirdi.

Makyaj, genel kültür, moda, oyun gibi alanlarda çok sayıda YouTuber mevcut, ancak sağlık alanında bu sayı birkaç adedi geçmemekte. YouTuber olarak, insanlara tıp terimleri kullanmadan, anlaşılır bir dil ile sağlık videoları hazırlayacağım. Hastalıkları, ilaçları ve genel sağlık bilgilerini anlatacağım. Böylelikle, internette arama yapan vatandaşlarımızın daha doğru ve kaliteli sağlık bilgilerine ulaşabilmesini ve ülkemizin sağlık okuryazarlığını arttırmayı hedefliyorum.

Bu alanda yalnız mı olacaksınız?

Şöyle ki, ilk etapta tek başıma videolar hazırlayacağım. Ancak belli bir kitleye ulaştıktan sonra branş uzmanı yetkin hekimleri yayına davet ederek, kendi uzmanlık alanlarına özgü videolar da hazırlayacağım. Örneğin, KBB uzmanı Dr. Fuat Sofuoğlu ile kulak çınlamasını, çocuk cerrahisi uzmanı Dr. Necip Fazıl Aras ile inmemiş testisi, göz hastalıkları uzmanı Dr. Bayram Gülpamuk ile göz tansiyonunu konuşacağız. Bu gibi değerli konularımız ile, kendileri de kabul ettiği takdirde, kendi alanlarına özgü merak edilen konuları konuşacağız.

Eklemek istediğiniz bir husus var mı?

Çağın gereklerine uygun hareket etmemiz ve her alanda buna dair çalışmalar yapmamız gerekiyor. Eğer insanların internetten sağlık bilgileri almasının önüne geçemiyorsak (ki bunu yapmak doğru değil), doğru bilgiye ulaştıklarından emin olmamız gerekiyor. Bunun için de herkese hitap eden, anlaşılır bir dilin kullanıldığı sağlık çalışmaları yapmak gerekiyor. Ki bu koruyucu hekimlik olarak da değerlendirilebilir ve böylece hastalıkların erken tanınmasını ve erken tedavinin verilmesini sağlayabilir.

Bana buradan kendimi ifade etme fırsatı sunduğunuz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Dileyen herkes www.youtube.com/c/enesbasak adresinden YouTube kanalıma abone olabilir, içerikleri izleyerek ve paylaşım yaparak bana destek olabilir.

Sağlıklı günler diliyorum,

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.