DSİ Genel Müdürü Acu: İzmir'e devasa yatırımlar yaptık

DSİ Genel Müdürü Acu: İzmir'e devasa yatırımlar yaptık

DSİ İzmir’e yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor

DSİ İzmir’e yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. İzmir ilimizde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. 

Büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında İzmir ilimizde nasibini aldı.

13 Temmuz 2017 tarihinde DSİ İzmir Bölge Müdürlüğünü ziyaret eden DSİ Genel Müdürü Murat ACU; Bölge Müdürlüğünde düzenlenen ‘’Koordinasyon Toplantısına’’ katıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Murat ACU; Bugün bölgemizi ziyaret ederek düzenlediğimiz toplantıda 2018 yılı bütçe durumu, devam eden etüt, planlama, proje, küçük su işleri ile büyük su işleri kapsamındaki yapım işlerinin gerçekleşme durumları, 2018 yılında bitirilecek işler, ek program teklifleri, ilave ödenek talepleri ve 2019 yılı yatırım programına teklif edilmesi planlanan büyük su işlerini masaya yatırdık. ‘’dedi.

Açıklamasında Su ve su kaynaklarını muhafaza eden bilinçli sulama yapan ve suyu bilinçli kullanan toplumların,  gıda ve tarımda yerini sağlamlaştırdığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Murat ACU; ‘ Tarlada ürün yetiştirmede suyun önemi ve sulama sisteminin seçimi, Tarla bakımı kadar su imkânlarının değerlendirilmesi mevcut suyun en iyi şekilde kullanılması da çok önemlidir.  DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama projelerinin devreye girmesiyle birlikte tarımın gelişmesine paralel olarak makineleşme ve tarım endüstrisinde yaşanan gelişmeler bu alanlarda da yeni istihdam imkânlarının oluşmasını sağlayacaktır. 

Diğer taraftan modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor. ’dedi.

İzmir’imizin En Büyük Problemi İçmesuyu Meselesini Kökünden Çözdük…

DSİ’nin İzmir Yatırımları hakkında da açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Murat ACU,’ İzmir’in en büyük problemi olan içmesuyu problemini çözdük. İnşa ettiğimiz Gördes Barajı ve 2 metre çapında içerisinden otomobil geçebilen 100 km uzunluğundaki dev isale hattıyla İzmir’e yıllık 59 milyon m3 içme ve kullanma suyu temin ederek şehrin en önemli problemini çözdük. Ayrıca Kemalpaşa, Bornova, Karaburun, Dikili ve Ödemiş ilçelerinin uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılamak için gerekli içmesuyu temin tesislerinin çalışmalarını yürütüyoruz.’dedi.

İzmir’e 28 Baraj ve 8 Gölet İnşa Ettik,

2003 yılından bugüne kadar İzmir ilinde 28 baraj ve 8 gölet inşa ettiklerini belirten Genel Müdür ACU, ‘Bu barajların en önemlilerinden biri Ödemiş Beydağı Barajıdır. Küçük Menderes Nehri üzerinde inşa ettiğimiz Beydağ Barajından sağlanacak su ile 196.500 dekar araziyi sulamaya açacağız. Şu ana kadar toplam 120.500 dekarlık kısmını sulamaya açtık.

Diğer taraftan hizmete alınan diğer önemli barajlardan ikisi de Yortanlı ve Çaltıkoru Barajlarıdır. Bu barajlarla sulamaya büyük katkı sağlanmış ve 112.410 dekar münbit arazi sulanmaktadır.  ‘dedi.

İnşaatı Devam Eden 13 Baraj… 

Su kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmeye devam ettiklerinin altını çizen ACU, ‘ İzmir’de kalkınmayı hızlandıracak, ilimizde sulamayı ve ziraatı geliştirecek 13 baraj daha inşa ediyoruz. 

İnşaatı devam eden barajlardan biri 102 metre yüksekliğinde olan 13.330 dekar araziyi sulayacak ve aynı zamanda Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesine içme ve kullanma suyu sağlayacak olan Yiğitler Barajıdır. Diğer bir baraj da takriben 15.000 dekar araziyi sulayacak ve Ödemiş ilçesinin uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan Ödemiş Rahmanlar Barajıdır. ’dedi.

İzmir’imizin Münbit Topraklarını Suya Kavuşturduk…

İzmir deyince akla geniş ve bereketli topraklar geldiğini belirten DSİ Genel Müdürü Murat ACU, ’Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için çok önemli sulama tesisleri inşa ettik. Son 15 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 524.670 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 301 milyon TL ilave zirai gelir sağladık. Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden sulama tesisleri ile 130.440 dekar münbit araziyi daha sulamaya açacağız. ’dedi.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

ACU,’İzmir’in bir başka problemi de sel ve taşkınlar olduğunu belirterek, bu kapsamda İzmir’de 93 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; İzmir şehir merkezi, 83 meskûn mahal ve 113.280 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 7 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir. Çalışmaları devam eden işlerimizden biri de Torbalı Fetrek Çayı ıslahı işidir. DSİ tarafından çalışmalar hızla devam etmekte olup, örnek bir proje olacaktır. 22 km’lik dere yatağının 18 km’si açılmıştır.

Efes’e, 2.500 Yıl Sonra Yeniden Deniz Geliyor…

Efes’e açılacak Antik Kanal projesinin 1. Etabının inşaat sözleşmesi 1 Mart 2018’de yapılarak çalışmalara başlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat ACU, ‘UNESCO Dünya mirası listesinde de yer alan Efes Antik Kentinin ününe ün katacak bu proje tamamlandığında deniz çıkışındaki yapının yapılarak malzeme hareketinin kanala girişi önlenecek ve toplam 6.130 m uzunluğundaki kanal ile Efes Antik Kenti’ne deniz yolu vasıtasıyla ulaşım sağlanacaktır. ’dedi. 

DSİ Genel Müdürü Murat ACU; Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyor Son olarak emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.