DSÖ, El Nino hastalıklarına hazırlanıyor

DSÖ, El Nino hastalıklarına hazırlanıyor

DSÖ, El Nino ile birlikte viral hastalıkların daha hızlı yayılabileceğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, El Niño hava fenomeninin neden olacağı iklimsel koşullarla bağlantılı olarak dang humması, Zika ve chikungunya gibi viral hastalıkların hızlı bir şekilde yayılabileceğini söylerken, örgütün buna karşı hazırlandığını söyledi.

3 yıllık La Niña’nın Mart’ta resmen dağılmasının ardından El Niño geri dönüyor. El Niño, Pasifik Okyanusu’nun tropikal orta ve doğu bölümünde her iki-beş yılda (bazı yayınlarda iki-yedi yıl) bir oluşan bir okyanus/atmosfer olayı.

el-nino-990x556-1.jpg

El Niño’nun dönüşü, muhtemelen bu yılın ilerleyen zamanlarında, savunmasız Pasifik adalarına doğru dönen tropik siklonlardan Güney Amerika’daki yoğun yağışlara, Avustralya’daki ve Asya’nın bazı bölgelerindeki kuraklığa kadar aşırı hava olaylarına neden olacak.

Ghebreyesus, “DSÖ, 2023 ve 2024’e, dang humması ve Zika ve chikungunya gibi arbovirüslerin bulaşmasını artırabilecek bir El Nino olayının damgasını vuracağı çok yüksek bir olasılık için hazırlanıyor” dedi.

DSÖ Genel Direktörü ayrıca, iklim değişikliğinin sivrisinek üremesini körüklediği ve dang humması vakalarının son yıllarda, özellikle ABD’de keskin bir şekilde arttığı konusunda da uyardı.

Peru bu yıl çoğu bölgede olağanüstü hâl ilan etti ve ülkenin sağlık bakanı Rosa Gutierrez geçen hafta dang humması vakalarındaki artışın ardından istifa etti. Ateş, göz, baş, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle seyreden hastalık, aedes aegypti sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.