Düğünlerin başlaması Mobilya sektörüne doping etkisi yaptı

Düğünlerin başlaması Mobilya sektörüne doping etkisi yaptı

İzmir Mobilyacılar Odası (İZMOD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan, “Alınan tedbirlerle salgın döneminde nefes alan mobilyacılarımız şimdi tam kapasite vardiyalar halinde çalışıyor”dedi. 

Mobilya sektörü kış aylarını yeni sezon hazırlıklarıyla geçirdi. İstanbul ve İzmir’de uluslararası nitelikte gerçekleşen mobilya fuarlarında en yeni ürünler görücüye çıktı. Büyük umutlarla beklenen sezon başlangıcına sayıla günler kala Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına aldı. Tüm dünyada 10 milyondan fazla insana bulaşan korona virüs ülkelerin ekonomilerini olumsuz yönde etkiledi. Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden sonra ciddi önlemler alınırken, düğün ve nikah törenleri ertelendi. Çiftler alışverişlerini öteledi.

MOBİLYA SEKTÖRÜ KEPENK KAPATMIŞTI

Düğünlerin ertelenmesinin mobilya sektörünü olumsuz etkilediğini belirten İzmir Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan, yasakların olduğu dönemde meslektaşlarının ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi. Başkan  Özkoparan, “Mobilya sektörümüz sezon döneminde kazandığı para ile kış dönemini geçirir. Kış aylarında yeni sezonun ve mobilya fuarlarının hazırlıkları yapılır. Elde avuçta ne varsa harcanır. Bu sene de meslektaşlarım ciddi bir hazırlık çalışması yapmıştı. Fuarlarda alınan siparişlerin bereketi bütçelere tam yansıyacaktı ki Koronavirüs salgını sektörümüze kepenk kapattırdı. Üst üste sosyal mesafeyi koruyarak canımız pahasına İzmir Mobilyacılar Odası olarak toplantılar yaptık. Her üyemizin kendine has çalışma programı olduğu için genel bir karar alamadık. Hijyenik ortamların sağlanması için ciddi uyarılarda bulunduk. Üyelerimizin isteklerini en üst makam ve mevkilere taşıdık”dedi.

İZMOD SEKTÖRE KÖPRÜ OLDU

Salgının en yoğun döneminde İZMOD’un fırtınalı bir denizde kaptan gibi önemli bir görevi yerine getirdiğine vurgu yapan Hasan Özkoparan, esnafın ayakta kalmasına destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Başkan Özkoparan, “Meslektaşlarım ve ben yaşadıklarımızı salgının bir hafta öncesinde film olarak gösterseydiler ‘Bu ne abartı’ derdik. Hesapta olmayan şeyler başımıza geldi. Dünya salgından kasıp kavruldu. Türkiye ciddi şekilde etkilendi. Toplumumuzun harcı tuğlası olan esnafımızın ayakta kalması için üyelerimizin derdini, Esnaf Birliğimize, Ağaç işleri Federasyonumuza, ilgili bakanlıklara yerel ve genel yönetimlere günü gününe aktardık. Tekrar tekrar dile getirdik. Yerel yönetimlerde hükümet de elinden geleni yaptı. Kredi verdiler, vergileri ve bazı ödemeleri ötelediler, çalışanlarımızın maaşlarına destek oldular. İşyerleri ve çarşılar dezenfekte edildi. İZMOD olarak bizim yaptığımız taleplerimizin tamamına yakını kabul gördü. Ve desteklendi. Sektörümüz ve üyelerimiz adına bize bu ilgi ve desteği veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum”şeklinde konuştu.    

MOBİLYACILAR TEDBİRLERE HARFİYEN UYDU

Salgının en yoğun olduğu dönemde alınan tedbirlere mobilyacıların harfiyen uyduğunu dile getiren İZMOD Başkanı Hasan Özkoparan sıkıntılı günlerin birlikte aşıldığını ifade etti. Başkan Özkoparan, “İşyerlerinin dezenfekte edilmesi, ateş ölçülmesi, maske takılması, servis araçları yerine özel araçlarla işyerlerini gidilmesi aklınıza ne geliyor ise o tedbiri meslektaşlarım bir bir uyguladı. Biz de dakikası dakikasına üyelerimizi bilgilendirdik. Bu işin şakasının olmadığını üzerine basa basa anlattık. Bu sürecin atlatılması yönünde çaba gösteren tüm üyelerimize ne kadar teşekkür etsem azdır”dedi.

EVDE KALANLAR EKSİKLERİNİ FARK ETTİ

Tedbirler kapsamında vatandaşların evlerinde kalmalarının süreci olumlu yönde etkilediğinin altını çizen İZMOD Başkanı Hasan Özkoparan, “Vatandaşlarımız uzun bir süre evinde kaldı. Alışveriş merkezlerine de gidemeyince haliyle bir tasarrufu da yapmış oldular. Evdeki eksiklerini fark ettiler. Salgın sonrası mobilyalarda yapabilecekleri değişiklikleri ve yenilikleri planladılar. Ellerinde önemli bir liste oldu”şeklinde koştu.

KONUT KREDİLERİ MOBİLYA İHTİYACINI DOĞURDU

Hükümetin kamu zararı yapma pahasına ucuz krediler dağıttığını belirten İzmir Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan, “Mevduat sahiplerinden faizle toplanan paralar daha düşük faizle piyasaya sürüdü. Düşük faizle kullanılan krediler yeni evlerin alınmasını sağladı. Yeni ama içi boş olan evlerin mobilya ile döşenecek olması sektörümüze olan ilgiyi arttırdı”dedi.

YOĞUN TALEP ESNAFIMIZI ZORLUYOR

Düğün sezonun başlamasıyla satışlarda adeta bir patlama yaşandığını belirten İZMOD Başkanı Hasan Özkoparan, “Sosyal mesafe korunarak ve gerekli tedbirler alınarak düğünlerin yapılası 1 Temmuzdan itibaren başladı. Mobilya talepleri bir anda zirve yaptı. Birkaç ay öncesi ne yapacağı konusunda fikir yürütmekte zorlanan esnafımız şimdi talepler karşısında zorlanıyor. Bir kadın Profesör geçen gün ziyaretime geldi. ‘Hasan başkanım yeni ev aldım özel imalat talebim var. En erken gün veren 4 ay sonrasını söylüyor. Ben ne yapacağım’ derken gözleri doldu. Vatandaşlarımızdan istirhamımız kaliteden ödün vermeyen esnafımızın verdiği güne uymalarıdır”sözleriyle uyarısını yaptı.

UZAKDOĞUNUN AÇIĞINI KAPATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Koronavirüsün Uzakdoğu kaynaklı olmasının ithalatta Türkiye’yi öne çıkardığına vurgu yapan İzmir Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan, “Dünyanın en büyük mobilya fuarının yapıldığı kent Koronavirüsün kaynağı olarak gösterildi. Ve fuar iptal edildi. Her ne kadar bu ülke ve kent durum iyileşti dese de insanlarda oluşan algı nedeniyle mobilya talepleri Türkiye’ye döndü. İhracatta yüz güldüren rakamlara ulaşılacak”şeklinde konuştu.

BİR MUSUBET BİN NASİHATTEN KIYMETLİDİR

Dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs salgınından gerekli derslerin çıkartıldığına inandığını veya inanmak istediğini belirten İZMOD Başkanı Hasan Özkoparan, “Salgın tehlikesi tamamen geçmiş durumda değil. Gerekli tedbirlere uyulmaz ise dalgalar halinde sürer gider. Can ve mal kayıplarımız devam eder. Yaz sıcaklarıyla birlikte tedbirleri askıya almayalım. Bilim adamlarının dediklerini dikkatle uygulayalım. Uymayanları uyaralım. Birkaç kendini bilmeyen insansın acısını ve bedelini ne insanımız nede ülkemiz çeksin”cümeleriyle açıklamasına son verdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.