Dünya ayakta! Kudüs için ‘öfke günü’

Dünya ayakta! Kudüs için ‘öfke günü’

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının ardından Filistinliler cuma namazı sonrası birçok yerde protesto gösterisi yaptı. İsrail polisinin müdahale ettiği olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti 200’den fazla yaralı var

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararının ardından dün cuma namazının ardından Filistin’de çok sayıda kentte protesto gösterileri gerçekleşti. Eylemlerde 200’den fazla kişinin yaralandığı açıklandı. Özellikle Batı Şeria’nın çeşitli kentlerinde gerçekleşen protestolara İsrail polisi müdahale etti. Filistinliler Kudüs ve Gazze’de de büyük protesto gösterileri düzenledi.

 

Gazze sınırında iki kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Göstericiler İsrail askerlerine taş atarken, askerler gözyaşartıcı gaz ve basınçlı suyla karşılık verdi. İsrail askerleri El-Halil, Nablus ve Kalkiliyye’deki gösterilere müdahale etti. Müdahalelerde gerçek mermi de kullanıldığı ifade ediliyor. 


Mescid-i Aksa’da okunan cuma hutbesinde, Trump’ın Kudüs kararının reddedildiği belirtilerek, İslam dünyasından yükselen kınama ve benzeri açıklamaların Kudüs’e bir faydasının olmadığı ifade edildi. Ardından Harem-i Şerif’in avlusunda toplanan yüzlerce Filistinli, sloganlar attı. Trump’ın kararını sloganlarla protesto eden öfkeli kalabalık, Harem-i Şerif’in Meclis Kapısı’na kadar yürüdü. İsrail güvenlik güçleri Şam Kapısı önünde protestoculara müdahale etti. Polis bazı eylemcileri gözaltına aldı.
 

Gazze’ye hava saldırısı
 

Gazze’de de yüzlerce kişi Hamas’ın çağrısıyla cuma namazı sonrası düzenlenen gösteriye katıldı. “Kudüs bizimdir”, “Kudüs aşağılanamaz” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler sloganlar attı. Filistinli göstericiler, Trump’ın imzaladığı kararın kopyasını ateşe verdi. İsrail ordusunun Gazze ve Batı Şeria’da eylemcilere müdahale ettiği belirtildi. Filistin Kızılayı Gazze ve Batı Şeria’da 13 kişinin gerçek mermiyle, 47 kişinin ise plastik mermiyle yaralandığını duyurdu.
Öte yandan İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında 15 Filistinli yaralandı. 


Kudüs gündemiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden ‘İki devletli çözümden başka  B planı olmadığı’ açıklaması yapıldı.

İslam Âlemi tek ses

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararı tüm İslam aleminde tepkiyle karşılanırken, ‘öfke günü’ olarak ilan edilen dün dünyanın pek çok noktasında ABD ve İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. Farklı ülkelerde cuma namazı ardından sokaklara akın eden binlerce kişi Trump’ın kararını eleştirdi. Mısır, Lübnan, Ürdün, İran, Irak, Somali, Afganistan, Pakistan, Bangladeş ve Malezya gibi ülkelerde halk sokaklara döküldü. Trump’ın kararı Makedonya gibi Avrupa ülkelerinde de protesto edildi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.