DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ!

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ!

Ali Eyce yazdı...

İnsan dediğimiz varlığın genetiğiyle oynadığımız şu günlerde insan haklarından bahsetmek, insan hakları gününü kutlamak bana çok ama çok suni geliyor.

Sembolik bir gün bile olsa!

Yılın 364 günü insanlıktan çıkacak kadar birbirimiz şiddet uyguladığımız, birbirimizin maddi ve manevi değerlerine saldıran insanlığımızın, sadece bir gün için hatırlamak adaletsizliğin dip hali.

Sokakta yaşamını sürdürmek zorunda kalan bütün canlılara, merhamet ile yaklaşan vicdanımızın, gidemediği, göremediği, görse de, gitse de hiçbir şey yaptığı ihtiyaç sahibi insanların varlığı hepimiz için yeterince ders.

Amerika başta olmak üzere dünyanın gelişmiş bütün ülkelerinde, evsiz insanların sayısı, devletin desteği olmadan yaşayamayan insanların sayısı hızla artmakta.

Herkesin akıl seviyesi aynı değil, herkesin çalışma refleksi aynı değil, doğal olarak bir dengesizliğin olması gerekiyor olsa da, unuttuğumuz asıl şey, hepimizin aynı dünya da yaşadığımız gerçeğidir.

Bugününü varlık içinde geçirirken veya bugününü yokluk içinde geçirirken, varlık içine giren, yokluk için düşen insanların psikolojilerini ise hiç düşünemiyorum.

İnsanın insana şiddet uyguladığı bir dönemde, insanın insana yaşama hakkının önüne para koyarak, kazanç elde etmeye çalıştığı adına da ticaret dediği bir ekonomik düzlemde, ben dünya insan hakları gününü, insanların insanların haklarını yok etme günü olarak görüyorum.

Bir dönem pınarlardan alabildiğine akan suyun, şimdilerde damacana ile satıldığı günleri hep birlikte yaşıyoruz.

Bir dönem, insanların birbirine ikram ettiği bir çok temel besin maddesinin, şimdilerde insanların insanlara parayla sattığı günleri de hep birlikte yaşıyoruz.

İşin özü şu ki, insanlığımızı, karşımızdaki insanı bize unutturan şey para, hayatımızda olduğu sürece de korkarım ki, yakında yaşayabilecek bir dünyayı da bir yerlerden satın alabilir miyiz diye arayışlar içinde olacağız.

Bugün çok güçlü uzay araştırma merkezlerinin varlığının altında yatan temel neden de belki bu.

İnsanlığımızdan utandığımız bir dünyaya doğru giderken, insanca yaşayabileceğimiz bir dünyayı aramak.

İnsanlığını unutmayanların Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun!

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.