Dünya Kadınlar Günü'nde Foçalı Kadınlar Meydanlarda

Dünya Kadınlar Günü'nde Foçalı Kadınlar Meydanlarda

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir’in Foça İlçesi’nde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD),Türk Kadınlar Birliği, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Kadın Kolları ve Foça Barış Kadınları Platformu üyeleri ayrı ayrı alanlara çıkarak basın açıklamaları yaptılar. Etkinliğe Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ve eşi Seçil Gürbüz de katıldı.

İlk etkinlik; Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Türk Kadınlar Birliği adına çelenk konulması ve ADD Foça Şubesi adına basın açıklamasının yapılmasıyla gerçekleştirildi. Demokrasi Meydanı’nda ise önce Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Limnili, ardından CHP Foça Kadın Kolları Başkanı Suna Saraçoğlu birer basın açıklaması okudular.

1-4.jpg

KADIN HAKLARI İÇİN İLK ADIMI ATAN 129 KADINI ANIYORUZ

Canan Limnili; 8 Mart’ın kadınların kazandıkları hakları kutlama ve bu uğurda ilk adımı atan 129 kadını anma günü olduğunu söyledi. Canan Limnili;” 1857 yılında şimdi elde ettiğimiz hakların ilk adımını atan ve bu uğurda hayatlarını kaybeden 129 kadını anıyoruz bugün. Onlar hayatları pahasına ilk adımı attı ve o günden bugüne kadınlar haklarını aramak için mücadelelerine devam etti. Biz şanslı bir milletiz. Ata’mızın ileri görüşlülüğü sayesinde bir çok milletin kadınlarından önce 1934 yılında seçme seçilme hakkını elde ettik. Günümüzde hak arayışımız devam etmektedir. İstanbul Sözleşmesine yeniden dahil olmak, bunların içinde en önemlisidir. “ dedi.

canan-limnili.jpg

CEZA ARTIŞI YOK İNDİRİMİ VAR

“Yeryüzünde emekçi olmayan kadın yoktur” diyerek konuşmasına başlayan CHP Foça Kadın Kolu Başkanı Suna Saraçoğlu’da kadına şiddete yönelik cezalar konusuna dikkat çekti. Suna Saraçoğlu;” Kadınların üretim hayatı içinde yer almaları insanlık tarihi kadar eskidir. 19. yy’da sanayi devrimiyle birlikte yeni ve ucuz iş gücü ihtiyacı doğmuş ve kadınlar ilk kez ücret karşılığı çalışmaya başlamıştır. Bundan 165 yıl önce 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 bin dokuma işçisi kadının başlattığı grev, dünya tarihini değiştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta Türkiye’de kadın cinayeti olayının Avrupa ülkelerinden geride olduğunu söyledi. Şu gerçeği hatırlatmak isteriz ki; 2021 yılında 217’si şüpheli olmak üzere 497 kız kardeşimiz katledildi.

suna-saracoglu.jpg

Biz tek bir kız kardeşimizin şiddet görmesine , hayattan koparılmasına tahammül edemezken 497 kadının ölümüyle teselli olunmasına isyan ediyoruz. Şiddet uygulayıp bahanelerin arkasına sığınan erkekler, iyi hal veya tahrik indirimleriyle ödüllendiriliyor. Erdoğan; ısrarlı takibin suç olacağını açıkladı. Cezası da 6 ay ile 2 yıl arasında olacak dedi. Oysaki TCK; 96 maddesinde, ısrarlı takibi de kapsayan, sistematik şiddet türleri için 2 ila 5 yıl arasında ceza öngörüyor. O halde ceza artışı yok, indirimi var. Mevcut yasalar uygulansa adalet yerini bulacaktır. Yumrukta biziz. Çiçekte biziz. Yara’da biziz. Merhem de biziz. Çünkü biz kadınız“ dedi.

Basın açıklamalarının ardından kadınlar alkışlarla tempo tutarak “Yaşasın 8 Mart” ve “Yaşasın İstanbul Sözleşmesi” şeklinde sloganlar attılar.

Foça Barış Kadınları Platformu üyeleri ise saat 15.00’te Foça Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması için bir araya gelecekler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.