''Dünya Macarları Buluşma Günleri'' kutlanıyor

''Dünya Macarları Buluşma Günleri'' kutlanıyor

Bu yıl dokuzuncusu kutlanan ''Dünya Macarları Buluşma Günleri'' ( a IX. Magyar Világtalálkozó ) etkinlikleri başkent Budapeşte ve Szeged şehirlerinde düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.

8 gün sürecek etkinliklere başta Amerika, Avusturalya, Uruguay, Yeni Zelanda, Hindistan, Arjantin, Nijerya, Moritanya, Sırbistan, Slovakya  ve Brezilya olmak üzere birçok ülkeden gelen Macarlar, soydaşlarıyla buluşma imkanı buldu.

Magyar Világtalálkozó temasıyla gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında konferanslar, konserler ve çeşitli kültürel faaliyetlerin yanı sıra  Stefánia Palota  Honvéd Kulturális Központ Sarayında, geniş katılımlı bir de Gala yemeği düzenlendi.

Çeşitli ülkelerden bürokratların da davetli olduğu, Stefánia Palota’da gerçekleştirilen Gala yemeği Panorama Vilagklub Başkanı Dr. Tankó László’nun açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra çeşitli ülkelerden galaya katılan Macarların konuşmaları, geleneksel müzik dinletileri ve tarihi sunumlarla devam etti.Gala yemeğinde ayrıca bir de ödül töreni yapıldı. Bu yıl verilen ödüllere;

Dünya Macarları Buluşma Ödül Töreni
Macar Halkı tanıtımı dalında yaptığı çalışmalar ile Veritas Tarih Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı ve eski bakan, bakanlar kurulu başkanlarından ekonomist Prof. Dr. Marinovich Endre;

Kültür Sanat dalında Macaristan'ı birçok ülkede düzenlediği konserlerle tanıtan Neoton Família Grubu ses sanatçısı ve aktris Csepregi Éva;

Sivil Diplomasi dalında Türk  Macar ilişkilerine kültürel ve ekonomik olarak yaptığı katkılardan dolayı Macaristan Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİŞAD ) Başkanı Osman Şahbaz layık görüldü. Ayrıca Konsolos Osman Şahbaz’a ''Macaristan Fahri Hemşerilik Beratı'' verildi.

Osman Şahbaz ödül töreninde yaptığı konuşmada, ilk olarak aldığı ödül ve hemşerilik beratı için Panorama Világtalálkozó yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti. Türk ve Macar tarihinin birçok ortak noktada buluştuğunu belirten Şahbaz, Macarların Türklerin kadim dostları olduğuna da işaret etti.Başkan Osman Şahbaz etkinliklerin önemine de değindiği konuşmasında “ Her vatandaşın yaşadığı yabancı  ülkede milletini en iyi şekilde temsil etme sorumluluğu vardır. Bu nedenle ülke dışında yaşayan vatandaşların kültürüne sahip çıkması ve aile fertlerine kültürünü aktarması gerekir. Bu etkinliklerle fedakarca çalışarak kutsal amaca hizmet eden tüm yetkilileri  tebrik ediyorum. Burada bulunmak benim için büyük onur, bende sizleri ülkeme, memleketim Kayseri'ye davet ediyorum. Böylece özellikle kültürel ve ekonomik işbirliğimizi geliştirebilir, tarihten gelen dostluğumuzu pekiştirebiliriz.” dedi.

Bu güne kadar birçok ödül ve berat aldığını belirten Şahbaz, kendisine takdim edilen Macar Fahri Hemşerilik Beratının gönlünde çok ayrı bir yeri olacağını da sözlerine ekledi.

15 Yıl önce dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Macarların kültürel ve sosyal birlikteliğini tesis etmek, gelecek nesillere Macar kültürünü aktarmak, yaşadıkları yabancı ülkelerde Macar kültürünü temsil etmek amacıyla kurulan Panoráma Világklub, 95 ülkede 247 merkezde hizmet veriyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.