Dünyanın En Büyük Yılbaşı Kutlaması ile Tanışın

Dünyanın En Büyük Yılbaşı Kutlaması ile Tanışın

İskoçya’da yeni yıl muhteşem bir festival, Hogmanay eşliğinde beş gün boyunca kutlanıyor

Yeni yıl kutlama geleneğinin dünya tarihinde 4000 yıl geriye uzandığını biliyor muydunuz? Önce Mezopotamya’da başlayan ve ardından tüm dünyaya yayılan bu gelenek, eskiden farklı kültürlerde farklı tarihlerde kutlanıyor olsa da, artık neredeyse tüm dünyada bilinen tarih belli; yılın son günü, yani 31 Aralık.

Hemen her ülkede, muhteşem gösteriler eşliğinde kutlanan yeni yıl, kültürler arasında farklılık gösteren gelenekleri de beraberinde getiriyor. Bunlar içinde en çarpıcı olanlardan biri de İskoçlara ait. Hogmanay adı verilen ve kökeni Romalıların kışın gelişini kutladıkları festivale kadar uzanan İskoç geleneği hala bu ülkede önemini koruyor. Genelde 29 Aralık günü başlayan Hogmanay kutlamaları 1 Ocak sabahına kadar sürüyor ve bu yıl da olduğu üzere bazı seneler kutlamalar 2 Ocak’a kadar uzatılıyor.

İskoçlar yılbaşı gecesi yaşadıkları kentin her köşesinde ateşler yakıyor ve ellerine meşaleler alarak uzun yürüyüşlere çıkıyor. Özellikle erkek çocuklar gruplar halinde ellerinde meşalelerle ev ev dolaşıyorlar. Kötü ruhları uzaklaştırdığına inanılan bu gelenek, tüm evlerin kapı ve pencerelerin açılmasıyla devam ediyor. İnanışa göre, yeraltında yaşayan ve yeni yıl gecesi evlere gelen Cwn Annwn adlı köpekler, açık kapı ve pencerelerden dışarı çıkarak, bir önceki yıldan kalan tüm kötü anıları beraberinde götürüyor.

Yeni yıl gecesinin uğuruna inanan ve hala yaşattıkları Hogmanay geleneği ile yeni yıla giren İskoçlara göre, yılın ilk saatlerinde evlerine girecek ilk kişi, önlerinde uzanan bir yılın nasıl geçeceğini de belirliyor. Evine gelen misafir koyu renk saçlıysa ve bir de hediyesi varsa, evsahibi İskoç’un önünde muhteşem bir yeni yıl uzandığına şüphe yok. Bolluk, bereket ve iyi şansla geçecek bir yıl. Antik İskoç geleneklerinde, koyu renk saçlı ve esmer tenli kişilerin uğursuz olduğuna inanılıyor olması, yılbaşı gecesi geleneğine karışmamış.

Yeni yılın coşkusunun tüm gelenekleriyle yaşandığı Edinburgh’ta Hogmanay bu sene 29 Aralık – 2 Ocak tarihlerinde kutlanacak. Yılbaşı için küçük bir kaçamak yapmayı planlıyorsanız, İskoçya’yı da olasılıklar içine ekleyin. Bu yıl 5 gün sürecek yeni yıl kutlamaları boyunca İskoçlar evlerinin kapısından nerdeyse hiç giremeyecek. Çünkü Hogmanay’ın geleneğine uygun olarak hemen her köşede çeşitli müzik ve tiyatro festivalleri, yemek festivalleri düzenlenecek ve şehrin her köşesinde günlerce ateşler yanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.